Izrael zostrelil pri hraniciach so Sýriou dron. Vraj patril Hizballáhu

Izrael pri hraniciach so Sýriou zostrelil bezpilotné lietadlo, ktoré narušilo jeho vzdušný priestor. Hovorca izraelskej armády uviedol, že išlo o dron iránskej výroby, ktorý vzlietol z letiska v sýrskom Damasku. Podľa hovorcu tento dron poslalo na prieskum libanonské hnutie Hizballáh, ktoré bojuje v sýrskej občianskej vojne po boku tamojšej vlády.

19.09.2017 14:34
Patriot Izrael Foto: ,
Izraelská armáda pri zostrelení dronu použila obranný raketový systém Patriot.
debata (15)

Dron zostrelila izraelská armáda na severe krajiny blízko hraníc v oblasti Golanských výšin. Armáda pri tom použila obranný raketový systém Patriot a po incidente zvýšila stupeň ohrozenia na izraelsko-sýrskej hranici. Podľa svedkov sa v tejto oblasti začalo pohybovať viac vojenských lietadiel.

Izrael a Sýria sú oficiálne vo vojne od roku 1967, keď Izrael obsadil časť Golanských výšin, ktoré patrili Sýrii počas takzvanej šesťdňovej vojny. Líniu prímeria v Golanských výšinách považovali za relatívne pokojnú až do vypuknutia občianskej vojny v Sýrii v roku 2011.

Izrael sa snaží príliš nezasahovať do sýrskeho konfliktu. Napriek tomu v Sýrii ostreľoval niekoľko cieľov, a to najmä po dopade striel na Golanské výšiny, či konvoje so zbraňami pre Hizballáh.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Sýria #Blízky východ #Hizballáh #dron