Austrália ponúka Rohingom peniaze za návrat do Barmy

Austrálske úrady ponúkajú tisíce dolárov rohingským utečencom, ktorí opustia záchytné tábory a vrátia sa do Barmy. Reportérom britského denníka The Guardian to povedali Rohingovia z tábora pre žiadateľov o azyl na ostrove Manus v Papui-Nová Guinea. V Barme pritom teraz armáda podľa OSN vedie proti moslimskej menšine "učebnicový príklad etnickej čistky".

19.09.2017 14:45
debata (11)

Záchytné centrum na ostrove Manus nariadil minulý rok zavrieť najvyšší súd V Papue, ktorý ho označil ako protiústavný. Vtedy tam bolo približne 900 migrantov v krutých podmienkach. Austrálska vláda sa zaviazala uzavrieť zariadenie do konca októbra. V poslednom čase zároveň zintenzívňuje úsilie o to, aby sa migranti vrátili domov a za odchod zrejme ponúkajú finančnú odmenu.

Jahjá Tabanimu údajne austrálska hraničná stráž sľúbila 25 000 austrálskych dolárov. 32-ročný rohingský utečenec je v tábore od roku 2013 a hovorí, že nemá inú možnosť ako sa vrátiť. „Nechcem zostať v Papue, nechcem zomrieť v Papue,“ povedal Tabani. „Radšej umriem v Barme. Asi ma Budhisti zabijú hneď, ako prídem,.. Austráliu nezaujíma, či umrieme alebo nie,“ dodal. Zatiaľ nedostal žiadne peniaze a nemá žiadny bankový účet. Guardian napísal, že na deportáciu z ostrova čaká sedem Rohingov. Iný z nich hovoril novinárom len pod prísľubom anonymity. „Odchádzam z Papuy, pretože je tu moc mučenia, zaobchádza sa s nami ako s väzňami a zabíjajú naše duše. To je pre mňa horšie, preto som sa rozhodol vrátiť. Aspoň uvidím svojich rodičov, než zo mňa Austrália a Papua urobia blázna, alebo ma zabijú,“ povedal muž.

Vedúca austrálskej pobočky Human Rights Watch uviedla, že poslať Rohingov do súčasnej situácie v Barme sa rovná trestu smrti. „Je nemysliteľné ich poslať tam, zatiaľ čo armáda vykonáva etnické čistenie,“ hovorí Elaine Pearsonová.

Ľudia ako Tabani však nemajú na výber. „Nemôžem získať občianstvo (austrálske) a nemôžem chodiť do školy. Nemám základné práva. Imigračný úrad mi povedal, že buď budem žiť v Papue-Novej Guinei, alebo pôjdem domov,“ povedal Taban.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #Rohingovia