Hurikán Maria spôsobil na ostrove Dominika rozsiahle škody, mieri na Guadeloupe

Maria zosilnela v noci na utorok SELČ na piaty stupeň z päťstupňovej škály s vetrom o rýchlosti 260 kilometrov za hodinu.

19.09.2017 16:11
Guadeloupe, zaplava, maria Foto: ,
Zaplavená ulica v meste Pointe-a-Pitre na ostrove Guadeloupe po tom, ako sa nad krajinu prihnal hurikán Maria.
debata (1)

Hurikán Maria sa presunul nad ostrovný štát Guadeloupe potom, čo napáchal rozsiahle škody na ostrove Dominika. Povedal novinárom premiér ostrova Roosevelt Skerrit, informoval spravodajský server BBC News.

Orgány varovali obyvateľov Guadeloupe, aby neopustili svoje prístrešky, aj keď sa zdá, že hurikán oslabuje. Na ostrove je už zaplavených niekoľko domov a ciest, pričom dážď ani zďaleka ešte neustál.

Ztratili sme všetko, čo možno kúpiť za peniaze

Ostrov Dominika vo východnej časti Karibského mora zasiahol hurikán Maria potom, čo zosilnel na piaty stupeň z päťstupňovej škály s vetrom o rýchlosti 260 kilometrov za hodinu. „Ztratili sme všetko, čo možno kúpiť za peniaze,“ napísal Skerrit na facebooku. Predtým informoval, že hurikán odniesol strechu jeho domu predtým, než ho zachránili záchranári.

„Moje najväčšie obavy sú, že sa ráno prebudíme so správami o vážne zranených a možno aj mŕtvych ľuďoch kvôli zosuvom pôdy, ktoré sú pravdepodobné pri neustávajúcom daždi,“ dodal.

Varovanie pred hurikánom vyhlásili tiež na Panenských ostrovoch, v Portoriku a na blízkych ostrovoch Culebra a Vieques, kam má hurikán doraziť v stredu.

Najsilnejší hurikán za 85 rokov

Ostrov Dominika, ktorý je bývalou britskou kolóniou, má približne 72 000 obyvateľov. Školy na ostrove boli zatvorené v očakávaní hurikánu a ľudia žijúcich na pobreží evakuovali.

Na sever od Dominiky je ostrov Guadeloupe a na juhu Martinik, kde ostali školy zatvorené a orgány oznámili miestnym obyvateľom, že sa majú pripraviť na výpadky elektrickej energie.

Niektorí obyvatelia Portorika, ktorí žijú v drevených bungalovoch bez stabilných základov, tiež dostali príkaz na evakuáciu. Maria bude totiž zrejme najsilnejším hurikán, ktorý zasiahne Portoriko za posledných 85 rokov – v roku 1932 sa nad štátom prehnal hurikán Georges, ktorému bola priradená kategórie tri.

Evakuácia alebo smrť

Portorický guvernér Ricardo Rossello vyzval obyvateľov, aby zostali doma; tých, ktorí naopak žijú v domoch, ktoré takto silnému hurikánu nemôžu čeliť, vyzvali úrady k okamžitej evakuácii. „Musíte sa evakuovať, alebo zomriete … Neviem ako to povedať jasnejšie,“ povedal šéf štátnej bezpečnosti Héctor Pesquera.

Mária je 13. pomenovanou tohtoročnou búrkou v Atlantickom oceáne a štvrtým hurikánom, ktorý sa nachádza na treťom či vyššom stupni päťstupňovej škály. Prvý bol hurikán Harvey, nasledovaný hurikánmi Irma a Joss. Tento rok je podľa NHC počet hurikánov nadpriemerný.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hurikán #Karibik #prírodný živel #hurikán Maria #Guadeloupe