Zemetrasenie v Mexiku si vyžiadalo 217 obetí, v hlavnom meste sa zrútilo 44 budov

Zemetrasenie udrelo presne v deň, keď si krajina pripomínala ničivé zemetrasenie s magnitúdou 8,1, ktoré v roku 1985 pripravilo o život takmer 10-tisíc ľudí.

19.09.2017 22:38 , aktualizované: 20.09.2017 13:02
debata (3)

Mexická agentúra civilnej ochrany znížila počet obetí silného zemetrasenia, ktoré v utorok zasiahlo krajinu, na 217. Úrady najprv informovali o 248 potvrdených úmrtiach, no šéf menovanej agentúry Luis Felipe Puente neskôr na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter číslo opravil.

Podľa neho 86 ľudí zahynulo v hlavnom meste Mexiko a 12 v rovnomennom štáte, ktorý ho obklopuje, 71 obetí hlásia v štáte Morelos, 43 v štáte Puebla, štyri v štáte Guerrero a jednu v štáte Oaxaca.

V krajine sa momentálne uskutočňujú rozsiahle záchranné práce, pričom odborníci aj dobrovoľníci sa z trosiek domov, škôl a ďalších budov snažia vytiahnuť preživších. Ako informovala agentúra AP, jednou z najzúfalejších je záchranná akcia na juhu Mexika, kde sa zrútila škola.

Zachránený muž z trosiek budovy v hlavnom meste... Foto: SITA/AP, Pablo Ramos
mexiko, zemetrasenie Zachránený muž z trosiek budovy v hlavnom meste Mexika.

Podľa ministerstva školstva z nej počas utorka vytiahli 25 tiel, z ktorých štyri patrili dospelým ľuďom. Zatiaľ nie je jasné, či úrady rátajú tieto úmrtia k celkovému počtu obetí zemetrasenia.

Podľa Geologickej služby Spojených štátov malo zemetrasenie epicentrum pri meste Raboso v štáte Puebla, ktoré je vzdialené 123 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta. Zemetrasenie ničilo budovy a spôsobilo paniku najmä v hlavnom meste a jeho okolí.

Mexické televízie prinášajú zábery na zrútené a poškodené budovy v metropole Mexiko aj v iných mestách a tiež zábery na zdesených obyvateľov, ktorí počas otrasov v panike vybiehali z budov na ulice a námestia.

Zemetrasenie v Mexiku

V hlavnom meste Mexico City sa zrútilo 44 budov, záchranári a dobrovoľníci z ruín vyťahujú ľudí, ktorí prežili.

Fotogaléria
Nápisy "Ticho" a "Nelietať" na streche školy...
V zrútenej budove v hlavnom meste Mexika...
+7Záchranár hľadá ľudí, ktorí uviazli v ruinách.

V tejto oblasti celú noc prebiehali záchranné práce s cieľom dostať čo najviac ľudí z trosiek desiatok budov.

Zemetrasenie malo ohnisko v relatívne veľkej hĺbke 51 km.

V hlavnom meste Mexiko sa zrútilo na rôznych miestach 44 budov, informoval jeho starosta Miguel Ángel Mancera. Federálna vláda vyhlásila v metropole výnimočný stav. Prezident krajiny Enrique Peňa Nieto zase nariadil otvorenie všetkých nemocníc pre ľudí, ktorí sa pri nešťastí zranili.

Prezident sa v utorok v noci prihovoril verejnosti prostredníctvom videosprávy a vyzval mexických občanov, aby zostali pokojní. „V tomto momente je prioritou zachraňovanie ľudí, ktorí sú stále uväznení, a poskytovanie lekárskej starostlivosti tým, ktorí utrpeli zranenia,“ uviedol.

„O niektorých domoch máme informácie, že tam môžu byť ľudia. Pracuje sa s veľkou opatrnosťou,“ popísal záchranné práce minister vnútra Miguel Ángel Osorio Chong. Podľa neho bude potrebné nasadiť do záchranných prác viac ľudí.

Zemetrasenie v Mexiku

Zemetrasenie udrelo presne v deň, keď si krajina pripomínala ničivé zemetrasenie s magnitúdou 8,1, ktoré v roku 1985 pripravilo o život minimálne päťtisíc ľudí.

Na rozdiel od vtedajšej katastrofy, keď sa zem triasla skoro ráno, keď väčšina ľudí bola doma, v utorok prišla skaza o 13:14 miestneho času (20:14 SELČ), keď bola väčšina ľudí v práci. Tisícky z nich vybiehali z kancelárskych budov na ulicu.

„Boh žehnaj ľudí v Mexiku. Sme s vami a budeme tu pre vás,“ napísal na twitteri americký prezident Donald Trump. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto zvolal rokovanie krízového štábu.

Úrady zrušili vyučovanie v školách a vyslali do terénu všetkých dostupných hasičov a záchranárov. Evakuovali množstvo nemocníc. Takmer štyri milióny ľudí sú bez prúdu, uviedla štátna energetická spoločnosť. Zemetrasenie prerušilo aj dopravné spojenia, pretože zničilo množstvo ciest. Medzinárodné letisko v hlavnom meste prerušilo prevádzku.

Mexiko, ktoré leží v nepokojnej tektonickej oblasti, už predminulý týždeň zasiahlo zemetrasenie, najmä v južných státoch Oaxaca, Chiapas a Tabasco. Zemetrasenie so silou 8,2 stupňa zabilo takmer sto ľudí.

Prehľad najničivejších zemetrasení v Mexiku od roku 1985

  • 19. september 2017 – zemetrasenie o sile 7,1 stupňa Richterovej stupnice otriaslo centrálnou časťou Mexika. To zasiahlo hlavné mesto a okolité štáty a podľa doterajších informácií zomrelo najmenej 248 ľudí.
  • 7. september 2017 – 8,1-stupňové zemetrasenia zasiahlo južné pobrežie Mexika. Vyžiadalo si najmenej 90 obetí a poškodilo alebo zničilo tisíce domov a stovky škôl.
  • 21. január 2003 – zemetrasenie o sile 7,8 stupňa postihlo západné a stredné Mexiko. Najmenej 28 ľudí bolo zabitých, 300 ďalších bolo zranených a 10 000 ľudí sa ocitlo bez strechy nad hlavou. Najhoršie postihnutý bol štát Colima.
  • 30. september 1999 – zemetrasenie o sile 7,5 stupňa si vyžiadalo najmenej 20 obetí v juhomexickom štáte Oaxaca.
  • 9. október 1995 – Osemstupňové zemetrasenie pri Manzanille na pobreží Tichého oceánu zabilo najmenej 51 ľudí.
  • 19. až 20. september 1985 – dve zemetrasenia v západnom Mexiku, z ktorých jedno dosiahlo sily ôsmich stupňov, si vyžiadali najmenej 9 500 obetí v hlavnom meste a častiach stredného a západného Mexika. Otrasy značne poškodili časti metropoly.
Zemetrasenie v Mexiku

V hlavnom meste Mexico City sa zrútilo 44 budov, záchranári a dobrovoľníci z ruín vyťahujú ľudí, ktorí prežili.

Fotogaléria
Nápisy "Ticho" a "Nelietať" na streche školy...
V zrútenej budove v hlavnom meste Mexika...
+7Záchranár hľadá ľudí, ktorí uviazli v ruinách.
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #zemetrasenie #katastrofa #prírodná katastrofa