Hurikán Maria má 9 obetí, dorazil na Portoriko

Hurikán Maria, ktorý zničil ostrovy Dominika a Guadeloupe, dorazil do Portorika. Podľa meteorológov je to jedna z najsilnejších búrok na ostrove v moderných dejinách. Maria klesla na štvrtý stupeň z piatich, ale stále je veľmi nebezpečná, uviedlo americké národné centrum pre hurikány (NHC).

20.09.2017 07:51 , aktualizované: 15:04
maria Foto: ,
Zamestnanci krízového centra v meste Santo Domingo v Dominikánskej republike si fotia trajektóriu hurikánu Maria.
debata (1)

Prefekt Guadeloupe medzitým oznámil, že dvaja ľudia zomreli. Dominika potvrdila sedem ďalších mŕtvych. Podľa poradcu tamojšieho premiéra bude počet obetí pravdepodobne ešte vyšší kvôli „celkovej devastácii“ ostrova.

Hurikán sprevádza vietor s rýchlosťou 250 kilometrov za hodinu. Meteorológovia očakávajú, že Maria spraví oveľa viac škôd na Portoriku ako predchádzajúci hurikán Irma.

Maria znie ako kričiaca žena

Ešte predtým, než oko hurikánu dorazilo na Portoriko, silný vietor rozbíjal okná a plechové strechy lietali vzduchom. Bez elektriny je približne 900000 ľudí. „Počujem, ako tu v (metropole) San Juanu odlietavajú strechy. Vidieť je len na niekoľko stôp,“ uviedla z miesta katastrofy spravodajkyňa CNN. Mike Theiss z časopisu National Geographic v San Juan uviedol, že búrka vydáva vysoký kvílivý zvuk. „Znie to ako žena, ktorá vrieska z plných pľúc,“ povedal tento lovec búrok.

Obyvateľov niektorých pobrežných oblastí v Portoriku evakuovali. Ide najmä o ľudí žijúcich v drevených bungalovoch bez stabilných základov. Maria je pravdepodobne najsilnejším hurikánom, ktorý za posledných 85 rokov zasiahol Portoriko. V roku 1932 sa krajinou prehnal hurikán Georges, ktorý patril do kategórie tri. Preto sa približne 11000 ľudí uchýlilo do bezpečia v rôznych ubytovniach.

Portorický guvernér Ricardo Rossello povedal, že hurikán „zasiahne ostrov takou silou a energiou, akú nevideli celé generácie.“ „Prídeme o veľkú časť infraštruktúry, budeme ju musieť znovu vybudovať,“ dodal.

Maria zosilnela na piaty stupeň v utorok tesne predtým, ako zasiahla Dominiku a Guadeloupe, kde si vybrala prvú obeť, ktorú zabil padajúci strom. Dvaja ďalší ľudia sú nezvestní, keď sa ich loď prevrhla.

„Stratili sme všetko, čo možno kúpiť za peniaze,“ povedal premiér Dominiky Roosevelt Skerrit.

Školy na ostrove s približne 72 000 obyvateľmi boli zatvorené a ľudia žijúci na pobreží boli evakuovaní. „Najväčšie obavy sú z toho, že sa ráno zobudíme s hláseniami vážne zranených a možno aj mŕtvych kvôli zosuvom pôdy, ktoré sú pravdepodobné v tomto počasí,“ dodal premiér.

Americké národné centrum pre hurikány (NHC) už skôr oznámilo, že o 19:00 miestneho času (stredu o 1:00 SELČ) bola Maria 115 km od St. Croix. S vetrom až 280 kilometrov za hodinu sa hurikán blížil k ostrovom rýchlosťou 17 kilometrov za hodinu.

Varovania pred hurikánom oznámili nielen na Panenských ostrovoch, ale aj v Portoriku a neďalekých ostrovoch Culebra a Vieques, kam by mal prísť hurikán v stredu podvečer SELČ. Obyvatelia niektorých pobrežných oblastí v Portoriku už boli poučení, aby opustili svoje domovy.

To platí najmä pre ľudí žijúcich v drevených bungalovoch bez stabilného základu. Maria bude pravdepodobne najsilnejším hurikánom, ktorý zasiahne Portoriko za posledných 85 rokov – v roku 1932 sa hurikán Georges, ktorý patril do tretej kategórie, prehnal krajinou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hurikán #Karibik #Hurikán Irma #hurikán Maria #Panenské ostrovy