Pätina Rusov by bola ochotná voliť neexistujúceho Putinovho nástupcu

Každý piaty Rus bol ochotný hlasovať za neexistujúceho kandidáta na prezidenta, o ktorom vedeli len to, že ho podporil súčasný prezident Vladimir Putin ako svojho nástupcu. Experiment uskutočnila spoločnosť Levada, zaoberajúca sa prieskumami verejnej mienky.

20.09.2017 11:39
Vladimir Putin Foto: ,
Vladimir Putin so svojím úlovkom.
debata (2)

Za kandidáta na prezidenta Andreja Semjonova by podľa tohto prieskumu hlasovalo 18 percent opýtaných: tri percentá tvrdili, že o Semjonovovi počuli a mohli by pre neho hlasovať, 15 percent opýtaných priznalo, že o ňom nepočuli, napriek tomu by však vymysleného uchádzača podporili.

„Experiment sme podnikli preto, aby sme zistili, ako veľmi autorita súčasného prezidenta ovplyvňuje voličské preferencie Rusov,“ uviedla sociologička Karina Pipijová z Levady. Poukázala, že dve tretiny Rusov, ktorí neboli ochotní hlasovať za kandidáta, preukázali odolnosť voči tlaku väčšiny.

Putin zatiaľ kandidatúru neoznámil, favoritom je aj tak

Prezidentské voľby v Rusku sa budú konať v marci budúceho roka. Vladimir Putin ešte oficiálne neoznámil, či sa bude o post uchádzať, napriek tomu ho považujú za jasného favorita. Podľa skutočného prieskumu Levady z minulého mesiaca by za súčasného prezidenta hlasoval každý druhý z opýtaných a tri pätiny z tých, ktorí už boli pevne odhodlaní voliť.

Predseda komunistov Gennadij Zjuganov sa podľa tejto ankety teší priazni troch percent opýtaných, vodcu nacionalistov Vladimira Žirinovského a opozičného bojovníka proti korupcii Alexeja Navaľného by volili zhodne dve percentá opýtaných.

Výsledky experimentu sotva možno podľa politológa Dmitrija Badovského využiť, pretože Rusi vedia, že „pravdepodobnosť Putinovej kandidatúry je prakticky stopercentná“. Pripustil však, že Putinova podpora dobre fungovala pri voľbe gubernátorov, čo umožnilo obmenu 70% šéfov v regiónoch. „Dopyt po zmenách pri moci sa netýka samotného prezidenta, väčšina by si ho priala naďalej vidieť v čele štátu. Ale občania vítajú prezidentovu politiku obnovy kádrov,“ povedal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Rusko #Vladimir Putin #experiment #prieskum verejnej mienky