Zasiahne Rusko do predvolebnej kampane v Nemecku? Úrady zatiaľ o ničom nevedia

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére nevylúčil, že Moskva sa do volieb ešte pokúsi zasiahnuť.

20.09.2017 12:23
de Maiziére Foto: ,
Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére.
debata (26)

Nemecké úrady zatiaľ nemajú žiadne poznatky o tom, že sa Rusko snaží zasiahnuť do kampane pred nedeľňajšími voľbami. Povedal to nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére (CDU) vo videorozhovore s denníkom Bild. Takýto pokus ale naďalej nevylučuje.

O možnom pokuse Moskvy ovplyvniť parlamentné voľby, ktoré sa konajú v nedeľu, sa už niekoľko mesiacov v Nemecku hovorí. Politici často poukazujú na skúsenosti s útokmi hackerov v Spojených štátoch a vo Francúzsku, ktoré podľa nich pochádzali z Ruska. Moskva to popiera.

Šéf nemeckej civilnej kontrarozviedky Hans-Georg Maassen na jar hovoril o tom, že je možné, že sa Rusko bude snažiť ovplyvniť voľby. „Vieme, že to vedia spraviť, ale nevieme, či to chcú urobiť,“ povedal. De Maiziére opäť potvrdil, že Nemecko sa pripravuje na takýto možný útok.

Pre denník Bild minister uviedol, že Moskva počas predvolebného obdobia spolkovú republiku rozsiahlych útokov hackermi zatiaľ ušetrila. „Nevidíme, že by sa Putin zapojil do predvolebného boja,“ povedal minister.

„Možno to zavrhli, možno to príde,“ povedal de Maiziére štyri dni pred voľbami.

Nemecko bolo už v minulosti podľa miestnych expertov predmetom ruských hackerských útokov. Boli namierené napr. na Spolkový snem alebo Kresťansko-demokratickú úniu (CDU) kancelárky Angely Merkelovej.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #hackeri #hackerské útoky #nemecké voľby