Trump sa už vo veci dohody s Iránom rozhodol, ale nechce povedať ako

Trump už v stredu dohodu s Iránom označil za hanbu Spojených štátov a jednu z najhorších medzinárodných zmlúv, aké boli kedy uzatvorené.

20.09.2017 20:33
debata (11)

Americký prezident Donald Trump sa už rozhodol, či Spojené štáty odstúpia, alebo neodstúpia od dohody s Iránom. Vyhlásil to opakovane v stredu na otázky viacerých novinárov počas rokovaní v sídle Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku. Ako konkrétne sa ale rozhodol, to Trump povedať nechcel a uviedol, že to oznámi až neskôr. „Dám vám vedieť,“ povedal novinárom po rokovaní s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.

Spojené štáty sa majú do 15. oktobra vyjadriť k tomu, či Irán podľa nich dohodu s USA dodržiava, alebo nie. Trump však už svoj postoj podľa všetkého predznačil vo svojom utorňajšom prejave pred Valným zhromaždením (VZ) OSN, v ktorom vyhlásil, že zmluva Teheránu iba „poskytuje krytie“ pre ďalšie budovanie iránskeho jadrového programu. Trump v prejave Iránu pohrozil, že ak bude pokračovať v nastúpenej ceste, Washington dohodu, ktorú s ním uzatvoril ešte Trumpov predchodca Barack Obama, vyhlási za neplatnú z dôvodu jej porušenia zo strany Teheránu.

Irán Trump v utorok na pôde VZ OSN nazval okrem iného „vražedným režimom“ a „ekonomicky opotrebovaným odpadlíckym štátom“ a vyhlásil, že jeho hlavným exportom je násilie. Dohodu s Iránom označil za „hanbu Spojených štátov“ a „jednu z najhorších medzinárodných zmlúv“, aké boli kedy uzatvorené.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump