Zemetrasenie v Mexiku má 245 obetí, hľadanie pozostalých pokračuje

Až doteraz z trosiek zachránili najmenej 52 ľudí. Krajine pomáhali záchranné tímy z niekoľkých krajín Ameriky, ale aj napríklad z Izraela. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto vyhlásil tri dni národného smútku.

21.09.2017 07:51 , aktualizované: 12:04
debata (1)

Počet obetí utorkového zemetrasenia v Mexiku vzrástol na 245. Vyplýva to z informácií federálnej vlády a starostu mexického hlavného mesta Miguela Ángela Manceru, ktorý oznámil, že počet úmrtí v metropole dosiahol 115, čo je o 15 viac ako v predchádzajúcej bilancii. Zranilo sa 1900 osôb. V oblastiach postihnutých otrasmi pokračujú záchranné práce, ktoré sťažuje dážď.

Pršať začalo v Mexiku v stredu večer (po polnoci zo stredy na štvrtok SELČ), kde okrem iného pokračovalo úsilie zachrániť až päť detí v Rébsamenovej škole. Dobrovoľníci sa pokúšajú pokryť elektrické vedenia a svetlá, ktoré záchranári potrebujú, aby odstránili trosky.

Záchranné práce v hlavnom meste Mexika Mexiku... Foto: Reuters, CARLOS JASSO
mexiko, zemetrasenie, Záchranné práce v hlavnom meste Mexika Mexiku City, kde si otrasy vyžiadali stovku mŕtvych.

V nich by malo byť asi päť ľudí, čo zistili nástroje, ktoré merajú telesnú teplotu a pohyb. Na mieste je asi päťsto záchranárov.

„Som v poriadku, som tu so štyrmi deťmi, pomôž nám, sme smädní,“ napísala Fatima, jedna z dievčat, šesť hodín po zemetrasení svojim rodičom. S ďalšou dievčinou, identifikovanou denníkom El Universal ako osemročná Frida, záchranári nadviazali osobný kontakt. Požiadala ich, aby jej dali vodu a povedala im, že sa nemôže pohybovať. Najmenej 25 ľudí zomrelo v tejto škole vrátane 21 detí.

zväčšiť
Mexiko, zemetrasenie, infografika

Ministerstvo školstva uviedlo, že iba v metropole Mexika utrpelo väčšie či menšie škody pri zemetrasení 224 školách, z ktorých 16 bolo vážne poškodených. Škola pomenovaná po reformátorovi mexického školstva Enriquemu Rébsamenovi je jedinou školou v metropole, ktorá sa pri otrasoch zrútila a v ktorej zahynuli ľudia, väčšinou deti.

Minister školstva Aurelio Nuño oznámil, že školy v metropole krajiny, štátoch Puebla a Tlaxcala budú zatvorené aj v pondelok.

Dážď a búrky predpovedá Mexický meteorologický inštitút aj pre štáty Morelos a Pueblu, ktoré boli tiež postihnuté otrasmi.

Na pomoc záchranárom už vyrazili napríklad hasiči a špecialisti so psami z Čile a Panamy, záchranné tímy vyslala aj Brazília či Izrael.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #zemetrasenie #záchranná akcia #národný smútok