V Karibiku 10 mŕtvych, hurikán Maria sa blíži k Dominikánskej republike

Hurikán je teraz na druhom stupni hurikánovej škály, ale meteorológovia očakávajú jeho posilnenie počas dňa na tretí. Momentálne ho sprevádza vietor s rýchlosťou až 175 kilometrov za hodinu.

21.09.2017 08:19
debata

Počet obetí hurikánu Maria, ktorý postupuje Karibikom, sa zvýšil na desať po tom, čo jedného mŕtveho oznámilo Portoriko. Teraz sa blíži k severovýchodnému pobrežiu Dominikánskej republiky rýchlosťou približne 19 kilometrov za hodinu.

Hurikán Maria je najsilnejšou tropickou búrkou, ktorá za viac ako 80 rokov zasiahla Portoriko. Toto územie v Karibiku pod správou USA, ktoré má približne 3,3 milióna obyvateľov, zasiahla Mária s intenzitou štyroch stupňov. Vietor dosahoval rýchlosť až 250 kilometrov za hodinu.

Muž sa pozerá zo zabarikádovanej benzínovej... Foto: SITA/AP, Carlos Giusti
maria, portoriko Muž sa pozerá zo zabarikádovanej benzínovej pumpy na zdevastovanú ulicu v portorickom meste Humacao na východe krajiny.

Veterná smršť zmiešané s dažďom zapríčinila miestne záplavy v Portoriku a úplne odstavila celú sieť elektrickej energie na ostrove, ktorá bola pred dvoma týždňami poškodená hurikánom Irma. Podľa starostky metropoly Carmen Yulinovej úplné obnovenie dodávok elektrickej energie bude trvať niekoľko mesiacov.

Portorický guvernér Ricardo Rosselló oznámil, že hurikán Maria spôsobil smrť muža v Portoriku, ktorého zasiahli lietajúce trosky. Počet obetí tohto hurikánu v Karibiku sa zvýšil na desať. Dvaja ľudia zomreli na ostrove Guadeloupe a sedem mŕtvych bolo potvrdených orgánmi Dominiky, ale počet obetí v dôsledku „úplnej devastácie“ ostrova bude pravdepodobne vyš­ší.

Dominikánska republika, ktorú hurikán zasiahne dnes, už vyhlásila maximálnu pohotovosť. Ľudia nepôjdu do práce a deti do školy. Okolo 4 000 turistov z letovísk Bávaro a Punta Cana preventívne evakuovali do hotelov v metropole Santo Domingo.

debata chyba
Viac na túto tému: #hurikán #Dominikánska republika #Karibik #Portoriko #hurikán Maria