Pri nehode kamiónu s pomocou pre Rohingov zahynulo deväť ľudí

Najmenej deväť mŕtvych a desať zranených si v Bangladéši vyžiadala nehoda kamiónu s humanitárnou pomocou Červeného kríža pre Rohingov, ktorí utiekli z Mjanmarska. Uviedol to nemenovaný zamestnanec Medzinárodného výboru Červeného kríža, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, pretože nemal oprávnenie poskytovať informácie médiám. Príčina nehody ešte nie je jasná.

21.09.2017 08:51
Rohingovia v Bangladéši Foto: ,
Rohingské dievča plače kým stojí v rade na jedlo v utečeneckom tábore v Bangladéši.
debata

Podľa citovaného zdroja sú všetci mŕtvi bangladéšski pracovníci najatí na distribúciu potravín pre 500 moslimských Rohingov v pohraničných oblastiach. Podľa miestnych úradov zomrelo šesť ľudí na mieste, ďalší traja v nemocnici.

Viac ako 420000 Rohingov utieklo z Mjanmarského štátu Arakan na sever od krajiny do susedného Bangladéša pred vlnou násilia, ktorá si vyžiadala stovky životov a tisíce vypálených domov.

Najnovšia vlna násilia v Mjanmarsku začala, keď rohingskí povstalci v arakanskom štáte zaútočili pred necelým mesiacom na desiatky policajných staníc a vojenských stanovísk. Armáda spustila protiútok s cieľom vyhnať Rohingov z krajiny.

Stovky mjanmarských budhistov sa v stredu v Mjanmarsku snažili zablokovať pomoc moslimom v štáte Arakan, kde armáda vykonávala etnické čistky. Očití svedkovia videli demonštrantov, ktorí sa snažili zastaviť 50-tonovú nákladnú loď v prístave v štátnej správe štátu Arakan: ľudia vyhadzovali zápalné fľaše predtým, ako ich polícia rozohnala streľbou do vzduchu.

Protesty poukazujú na narastajúcu nepriateľskú situáciu, pri ktorej hrozí, že skomplikuje poskytovanie životne dôležitej pomoci organizovanej Medzinárodným výborom Červeného kríža.

debata chyba
Viac na túto tému: #ľudské práva #Bangladéš #Mjanmarsko #Rohingovia #útok na Červený kríž