Bude Merkelová vládnuť Jamajke?

Nemecká kancelárka Angela Merkelová so svojou konzervatívnou úniou CDU/CSU smeruje k štvrtému volebnému víťazstvu za sebou. Podľa posledného prieskumu agentúry Forsa môže v nedeľu rátať so ziskom 36 percent hlasov. Sociálnodemokratická strana (SPD), doterajší koaličný partner a súčasný hlavný vyzývateľ konzervatívcov, stále zaostáva o 13 percentuálnych bodov.

21.09.2017 11:00
Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová na stretnutí so stúpencami CDU vo Schwerine.
debata (4)

Štvorici menších strán, od radikálnej Ľavice cez liberálnu FDP, krajne pravicovú AfD až po Zelených, namerala Forsa podporu od 8 do 10 percent potenciálnych voličov. Hoci Merkelová stále opakuje, že pre vysoký podiel nerozhodnutých voličov vopred nie je nič isté, málokto v Nemecku pochybuje, že to bude práve ona, kto zostaví nový kabinet. Neznamená to však, že to bude mať jednoduché. Väčšina analytikov predpovedá, že po nudnej kampani čaká krajinu po voľbách podstatne vzrušujúcejšie obdobie.

„Naozaj nevieme, akú vládu budeme mať,“ povedal pre agentúru AFP Sudha David-Wilp z berlínskej pobočky organizácie German Marshall Fund. „Politické napätie sa začne po nedeľnom hlasovaní,“ predpovedá.

Ak by voľby dopadli tak, ako naznačujú prieskumy, Merkelovej by na vytvorenie stabilnej vlády so silnou parlamentnou podporou zostali podľa agentúry Forsa len dve možnosti: Buď obnoviť so sociálnymi demokratmi GroKo, ako Nemci skracujú veľkú koalíciu (Grosse Koalition), alebo si nájsť dvoch nových partnerov. Keďže radikálna Ľavica ani extrémne pravicová AfD pre konzervatívcov neprichádzajú do úvahy, voľba by musela padnúť na liberálov a Zelených.

V politickom žargóne sa pre takúto potenciálnu koalíciu zaužívalo označenie Jamajka. Trikolóra pozostávajúca zo symbolických farieb nádejných partnerov – čiernej CDU, žltej FDP a zelenej environmentalistov – sa totiž zhoduje s vlajkou karibského štátu.

Na severe Nemecka už Jamajku majú

Jamajská koalícia už existuje v Šlezvicku-Holštajnsku, na spolkovej úrovni by však išlo o úplnú novinku. Žltí i Zelení na svojich nedeľňajších straníckych zjazdoch vyjadrili pripravenosť vstúpiť do budúcej vlády s čiernymi. So sebou navzájom však majú problémy, o ktorých si nie sú istí, či ich dokážu prekonať.

„Mne na to chýba fantázia,“ poznamenal šéf FDP Christian Lindner o prípadnom spoločnom vládnutí so Zelenými, s ktorými majú vážne rozpory nielen v ekologických témach, ale aj v posudzovaní utečeneckej politiky. Volebný líder Zelených Cem Özdemir koalíciu s liberálmi zase označil „za viac než nepravdepodobnú“.

Experti napriek tomu predpokladajú, že vidina moci môže po voľbách tieto hrany obrúsiť. A ak nie, Merkelovej stále zostane v zálohe obnovenie čierno-červenej koalície s SPD.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová