Mayová chce ponúknuť aspoň 20 miliárd eur

Prestane Británia chodiť okolo horúceho pudingu? Po dlhých týždňoch vyjednávaní podmienok brexitu, na ktorých zatiaľ nedošlo k dohode o základných bodoch rozvodovej zmluvy medzi EÚ a Britániou, by sa rokovania mohli konečne posunúť. Impulzom k tomu by mohla byť jasnejšia pozícia Londýna, ktorú by mala zajtra vo Florencii predstaviť britská premiérka Theresa Mayová.

21.09.2017 15:00
Theresa Mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová predstaví zajtra vo Florencii svoje predstavy o budúcich vzťahoch Británie s EÚ.
debata (3)

Podľa informácií denníka Financial Times by Mayová mala vo svojom prejave predstaviť svoju víziu budúcich vzťahov s EÚ a v rámci finančného vyrovnania ponúknuť sumu najmenej 20 miliárd eur.

Finančné vyrovnanie britských záväzkov je jednou z troch základných oblastí, o ktorých sa vyjednáva v prvej fáze rokovaní. Akú sumu bude žiadať EÚ, nie je zatiaľ celkom jasné. Hlavný vyjednávač za EÚ Michel Barnier ju oficiálne nevyčíslil, tvrdil, že najskôr sa chce s Londýnom dohodnúť na metodike výpočtu. Podľa neoficiálnych odhadov, ktoré kolujú v médiách, sa však špekuluje o sume približne 60 miliárd eur.

Túto sumu už predtým odmietol šéf britskej diplomacie Boris Johnson. Ten cez víkend v denníku Daily Telegraph napísal, že Británia by podľa neho nemala platiť vysoký rozvodový účet a dokonca ani po brexite príspevky za prístup na spoločný trh. Taký postoj je v protiklade s pozíciou jeho kolegu – ministra financií Philipa Hammonda, ktorý varuje pred katastrofálnymi dôsledkami brexitu na britskú ekonomiku v prípade, že nedôjde k dohode s EÚ.

Spory o budúcej podobe vzťahov s EÚ sú vo vnútri vládnych konzervatívcov také silné, že Johnson svojím víkendovým príspevkom vyvolal v britských médiách špekulácie o tom, že po Mayovej prejave vo Florencii zrejme odstúpi, aby sa pustil do kampane s cieľom nahradiť ju na čele strany a tiež vlády.

Johnson tieto špekulácie napokon pre denník Guardian poprel. Mayovej prejav podľa neho predstaví pozitívnu víziu brexitu a „bude to prejav, na ktorom sa všetci môžeme zjednotiť“. Podľa denníka Guardian to naznačuje, že možná zrážka vo vnútri strany pre budúci vzťah Británie k EÚ je nateraz odvrátená.

Mayová sa stretne s Tuskom

S Mayovou sa v Londýne v utorok stretne šéf Európskej rady Donald Tusk. Stane sa tak dva dni pred neformálnym summitom EÚ v estónskom Tallinne. O tom, či sa vyjednávania dostanú do ďalšej fázy – teda k rozhovorom o budúcej podobe vzťahov po brexite, teda po 29. marci 2019 – budú šéfovia dvadsaťsedmičky rozhodovať na summite v októbri.

Hlavný vyjednávač za EÚ však aj po nedávnom treťom kole rokovaní v Bruseli pripomenul, že na to treba najskôr dosiahnuť dostatočný pokrok v základných otázkach. Okrem finančného vyrovnania ide o budúce práva občanov EÚ v Británii a situáciu na hraniciach medzi Severným Írskom a Írskom.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit #Theresa Mayová