Severokórejský minister: Trumpov prejav na pôde OSN bol 'štekaním psa'

Americký prezident vyvolal prejavom rozporuplné emócie, keď povedal, že ak bude KĽDR ohrozovať Spojené štáty, Washington ju úplne zničí.

21.09.2017 10:01 , aktualizované: 13:59
trump, osn Foto: ,
Prezident USA Donald Trump počas svojho prejavu na všobecnej rozprave v rámci 72. Valného zhromaždenia OSN.
debata (76)

Za ‚štakanie psa‘ označil severokórejský minister zahraničia prejav amerického prezidenta Donalda Trumpa vo Valnom zhromaždení OSN. Dnešné vyhlásenie diplomata KĽDR je prvou odpoveďou severokórejskej vlády na Trumpove slová.

„Existuje také príslovie, ktoré hovorí: ‚Psy štekajú, ale karavána ide ďalej.‘ Ak sa Trump domnieval, že nás psím štekotom vystraší, bol to len jeho sen,“ povedal severokórejský minister zahraničia Ri Jong-ho, ktorého prejav na Valnom zhromaždení OSN sa očakáva v piatok.

Severokórejský minister zahraničia Ri Jong-ho. Foto: SITA/AP, Mark Schiefelbein
Ri Jong-ho Severokórejský minister zahraničia Ri Jong-ho.

Šéf čínskej diplomacie a americký viceprezident diskutovali o KĽDR

Na potrebe rozšíriť komunikáciu medzi Spojenými štátmi a Čínou o severokórejskej otázke sa v New Yorku zhodli čínsky minister zahraničia Wang I a americký viceprezident Mike Pence.

Tlačová agentúra Nová Čína uviedla, že obidve strany vidia naliehavú potrebu denuklearizácie Kórejského polostrova.

Wang I a Mike Pence sa stretli na okraj Valného zhromaždenia OSN.

Peking opakovane kritizoval testy zbraní v Severnej Kórei, ale vyzýva všetky stranyk umiernenosti a diplomacii. Vedúci čínskej diplomacie Wang I povedal americkému viceprezidentovi, že mierové riešenie severokórejskej otázky je v súlade s vôľou medzinárodného spoločenstva.

Trump: Severokórejský režim je zvrátený

Severná Kórea oznámila 3. septembra, že uskutočnila svoj šiesty a najsilnejší jadrový test.

Bezpečnostná rada OSN v reakcii na tento test schválila minulý týždeň prísnejšie sankcie voči KĽDR.

Severná Kórea následne testovala raketu, ktorá preletela ponad územie Japonska, prešla 3 700 kilometrov a skončila v Tichom oceáne.

Trump na Valnom zhromaždení OSN označil severokórejský režim za zvrátený a obvinil ho z nemilosrdného úsilia o získanie jadrových zbraní. Povedal, že ak by KĽDR ohrozovala Spojené štáty, Washington by nemal inú možnosť ako úplne zničiť Severnú Kóreu.

SIPRI: Čína, KĽDR či Pakistan naďalej rozširujú svoj jadrový arzenál

Počet jadrových hlavíc vo svete v priebehu minulého roka klesol. Čína, India, Severná Kórea a Pakistan ale zrejme svoj arzenál nukleárnych zbraní ďalej rozširujú. Uviedol to, podľa agentúry AP Štokholmský medzinárodný inštitút pre výskum mieru (SIPRI).

Vývoj severokórejského jadrového programu navyše podľa SIPRI „prispel k medzinárodnej politickej nestabilite s potenciálne vážnymi reťazovými účinkami“.

Celkový počet klesol

Ústav uviedol, že Spojené štáty, Rusko, Británia, Francúzsko, Čína, India, Pakistan, Izrael a Severná Kórea k 1. januáru 2017 disponovali celkom asi 14 935 jadrovými hlavicami. O rok skôr mali 15 395 jadrových hlavíc.

„Najnovšie kroky v oblasti jadrového odzbrojenia sú povzbudivé,“ povedal zástupca SIPRI Shannon Kile. „V júli 2017 schválilo na pôde OSN 122 štátov Zmluvu o zákaze jadrových zbraní. Ide o potenciálne významný míľnik na dlhej ceste k jadrovému odzbrojeniu,“ do­dal.

Počet jadrových hlavíc vo svete v priebehu minulého roka klesol, Čína, India, Severná Kórea a Pakistan ale zrejme svoj arzenál nukleárnych zbraní ďalej rozširujú.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea #OSN #Donald Trump #72. Valné zhromaždenie OSN