Korčok: Raketové testy Pchjongjangu ukázali naliehavosť prijatia zmluvy o ich zákaze

Slovenská republika považuje Zmluvu o všeobecnom zákaze jadrových skúšok (CTBT) za základný stavebný kameň architektúry jadrového odzbrojenia a nešírenia jadrových zbraní. Povedal to v stredu štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok na margo rozpravy na 10. konferencii na uľahčenie nadobudnutia platnosti Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok v New Yorku.

21.09.2017 10:17
debata (11)

S každým novým podpisom a každou ďalšou ratifikáciou sme stále bližšie k spoločnému cieľu: funkčnému a konečnému moratóriu na jadrové testy. Žiaľ, nie všetky štáty sa riadia príslušnými záväzkami, ako to dokazuje príklad Severnej Kórey, ktorá sa stala jedinou krajinou testujúcou jadrové zbrane v 21. storočí, povedal Korčok.

Konferencia je jedným zo sprievodných podujatí úvodného týždňa rozpravy 72. Valného zhromaždenia OSN, zvoláva ju generálny tajomník OSN každé dva roky na žiadosť väčšiny krajín, ktoré zmluvu ratifikovali a uložili svoje ratifikačné listiny. Formálnym výstupom konferencie je záverečná deklarácia, vyzývajúca štáty, ktoré ešte nepodpísali alebo neratifikovali Zmluvu, aby tak urobili čo najskôr.

„Potreba prijatia právne záväzného zákazu jadrových testov je dnes – vo svetle krokov Severnej Kórey – ešte nástojčivejšia než predtým. Za posledné dva roky KĽDR uskutočnila tri jadrové testy a celý rad skúšok balistických rakiet. Slovenská republika čo najrozhodnejšie odsudzuje tieto kroky, ktoré predstavujú vážnu hrozbu pre regionálnu stabilitu a medzinárodný mier a bezpečnosť, vyzýva Severnú Kóreu, aby s týmito provokáciami prestala,“ uviedol Korčok.

Zmluva o všeobecnom zákaze jadrových skúšok (CTBT) zakazuje všetky jadrové skúšky na planéte (vo vzduchu, pod zemou, pod vodou), a to pre vojenské aj pre civilné účely. Text zmluvy bol schválený rezolúciou VZ OSN dňa 10. septembra 1996. Slovenská republika zmluvu podpísala 30. septembra 1996 a ratifikovala 3. marca 1998, ako v poradí deviata krajina.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Zmluva o všeobecnom zákaze jadrových skúšok (CTBT)