Kalifornia žaluje Trumpa, chce tak zabrániť výstavbe 'mexického múru'

Americký štát tvrdí, že federálna vláda pri budovaní múru prekračuje svoju autoritu tým, že odstupuje od zákonov o životnom prostredí a inej legislatívy.

21.09.2017 10:54
debata (7)

Americký štát Kalifornia zažaloval administratívu prezidenta Donalda Trumpa, aby zabránil stavbe plánovaného múra na hraniciach USA a Mexika.

Žalobu podal v mene Kalifornie jej generálny prokurátor Xavier Becerra, ktorý počas stredajšej tlačovej konferencie uviedol, že administratíva „zase raz ignorovala zákony, ktoré sa jej nepáčia, aby mohla oživiť bod kampane týkajúci sa vybudovania múru na južnej hranici“.

Generálny prokurátor Kalifornie Xavier Becerra... Foto: SITA/AP, Hayne Palmour IV
Xavier Becerra Generálny prokurátor Kalifornie Xavier Becerra (vstrede).

Tretia žaloba svojho druhu

Žaloba, ktorú podal Becerra, je už treťou svojho druhu, v ktorej žalobcovia uvádzajú, že urýchlením stavby múru vláda prekročila svoju autoritu. Prvé dve podali agentúry obhajujúce ochranu životného prostredia.

Problematický je v tomto prípade zákon z roku 2005, ktorý umožňuje ministrovi vnútornej bezpečnosti pre budovanie hraničných bariér vzdať sa desiatok zákonov vrátane legislatívy o národnej environmentálnej politike, čistom ovzduší či o ohrozených druhoch. Trumpova administratíva od augusta vydala dve takéto derelikcie, predošlých päť v roku 2008 administratíva Georgea W. Busha.

Sessions: Kalifornia neuspeje

Becerra v žalobe tvrdí, že právomoc vlády vzdať sa zákonov zanikla v roku 2008, keď splnila požiadavku Kongresu a na zhruba tretine hranice postavila oplotenie.

Bercerrova žaloba sa týka 24 kilometrov hranice v San Diegu, kde vláda plánuje vybudovať osem prototypov nového múru, a 4,8 kilometra v Calexicu.

Podľa podporovateľov generálneho prokurátora by sa v prípade výhry mohla žaloba týkať celej hranice s Mexikom, ktorá má takmer 3 200 kilometrov a tiahne sa okrem Kalifornie aj cez štáty Arizona, Nové Mexiko a Texas. Bercerra v minulosti už podal žalobu na Trumpovu administratívu napríklad aj pre zrušenie ochrany maloletých prisťahovalcov.

Podľa ministra spravodlivosti Jeffa Sessionsa Kalifornia so svojou žalobou o múr neuspeje. „Vláda Spojených štátov kontroluje hranicu a má zodpovednosť za jej zabezpečenie,“ povedal novinárom počas svojej stredajšej návštevy San Diega.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #Kalifornia #žaloba #múr #Donald Trump