Južná Kórea obnoví humanitárnu pomoc pre KĽDR. Pošle vakcíny a výživu

Južná Kórea rozhodla o obnovení humanitárnej pomoci KĽDR. Pomoc vo výške 8 miliónov dolárov sa bude zameriavať na severokórejské deti a tehotné ženy, a to vo forme výživy a vakcín.

21.09.2017 11:03
debata (2)

Rozhodnutie Soulu obnoviť humanitárnu pomoc vyvolalo rozporuplné reakcie medzi juhokórejskou verejnosťou i vo svete. Podľa niektorých analytikov by sa tento krok dalo vnímať ako snahu zmariť medzinárodné úsilie o hospodársku izoláciu KĽDR, ktorá je reakciou na pokračujúce raketové a jadrové testy KĽDR.

Južná Kórea plánuje poskytnúť 4,5 milióna dolárov na výživový program organizovaný Svetovým programom pre výživu (WFP). Ďalších 3,5 milióna dolárov pôjde na výživu a očkovanie prostredníctvom Detského fondu OSN (UNICEF). To, kedy zásielku odošlú, juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie zatiaľ neupresnilo.

Pomoc nezahŕňa peniaze

Ministerstvo zdôraznilo, že pomoc nezahŕňa žiadnu peňažnú hotovosť, takže „nie je reálne žiadna možnosť“, že by Pchjongjang pomoc zneužil na podporu svojej armády.

„Opakovane prehlasujeme, že budeme pokračovať v humanitárnej pomoci Severnej Kórei s ohľadom na žalostné podmienky detí a tehotných žien v tejto krajine, a nebudeme pritom hľadieť na politické otázky,“ uviedol juhokórejský minister pre zjednotenie Čo Mjong-kjon.

Hovorca opozičnej Ľudovej strany Son Kum-ju vyhlásil, že oznámenie obnovy pomoci bolo zo strany juhokórejskej vlády zle načasované. Vysiela podľa neho zmiešané signály medzinárodnému spoločenstvu, ktoré sa snaží vyvinúť maximálny tlak na KĽDR, aby ju prinútilo ukončiť zbrojné programy.

„Medzinárodné spoločenstvo zosilňuje sankcie a tlak na Severnú Kóreu a aj prezident Mun Če-in rokuje v Spojených štátoch o posilnení medzinárodnej spolupráce pri riešení severokórejského problému … Ak si naša vláda bude sama odporovať, nezíska si podporu vlastných ľudí, nieto ešte iných krajín,“ povedal Son.

Severokórejské deti trpia podvýživou a chorobami

Podľa OSN 18 z 25 miliónov Severokórejčanov trpí nedostatkom potravy v rôznej miere. „Odhadujeme, že v súčasnej dobe je asi 200000 detí v KĽDR zasiahnutých akútnou podvýživou, čo zvyšuje riziko ich úmrtia a porúch rastu,“ povedala riaditeľka východoázijskej a pacifickej pobočky UNICEF Karin Hulshofová. „Na liečbu malých detí v Severnej Kórei je nedostatok potravín, základných liekov a zdravotníckeho zariadenia,“ dodala.

Južná Kórea pozastavila humanitárnu pomoc svojmu severnému susedovi po štvrtom jadrovom teste KĽDR, ktorý diktátorský režim v Pchjongjangu vykonal v januári 2016. Nový juhokórejský prezident Mun Če-in, ktorý sa ujal funkcie v máji tohto roku, ale zastáva názor, že poskytovanie humanitárnej pomoci musí riešiť nezávisle od politického vývoja.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Južná Kórea #humanitárna pomoc #kontroverzia #obnovenie