Americkí vyšetrovatelia si vyžiadali dokumenty z Bieleho domu v súvislosti s Flynnom

Tím vyšetrovateľov špeciálneho prokurátora Roberta Muellera sa snaží získať od Bieleho domu informácie v súvislosti s pôsobením Michaela Flynna ako bezpečnostného poradcu prezidenta Donalda Trumpa ako aj stretnutím jeho najstaršieho syna s ruskou právničkou.

21.09.2017 12:39
Michael Flynn Foto: ,
Michaela Flynna odvolali z funkcie poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť vo februári po tom, ako zavádzal o svojej komunikácii s ruským veľvyslancom vo Washingtone Sergejom Kisľakom.
debata (7)

Muellerova kancelária si vyžiadala veľkú várku dokumentov. Predpokladá sa tiež, že vyšetrovatelia v nadchádzajúcich týždňoch vypočujú minimálne šesť súčasných aj bývalých prezidentových poradcov vrátane Dona McGahna, Seana Spicera a Reincea Priebusa.

Celý rozsah vyšetrovania nie je známy, no žiadosť o poskytnutie informácií naznačuje, že sa Mueller v rámci neho aspoň čiastočne plánuje hlbšie venovať istým konaniam Trumpa v prezidentskej funkcii.

Podľa nemenovanej osoby blízkej vyšetrovaniu, ktorá sa s agentúrou AP zhovárala pod podmienkou anonymity, chcú vyšetrovatelia, okrem iného, získať informácie o stretnutí Donalda Trumpa mladšieho s ruskou právničkou Nataliou Veseľnickou v júni 2016 a reakcii administratívy naň.

Na stretnutie Trumpa mladšieho a Veseľnickej Biely dom reagoval v júli tohto roku, keď vydal stanovisko, v ktorom uvádza, že ich stretnutie sa zameriavalo najmä na prediskutovanie ukončenia programu umožňujúceho Američanom adopcie ruských detí. Z e-mailovej komunikácie, ktorú neskôr Trump zverejnil, vyplynulo, že si stretnutie dohodol v domnienke, že od právničky získa kompromitujúce informácie o vtedajšej prezidentskej kandidátke a oponentke jeho otca Hillary Clintonovej.

Vyšetrovateľov okrem toho zaujíma konanie Bieleho domu v súvislosti s Flynnom. Ide napríklad o informácie týkajúce sa toho, čo vysokopostavení predstavitelia vedeli o vyšetrovaní Flynna FBI alebo ako reagovali na to, že ruské kontakty podliehali prešetreniu. Michaela Flynna odvolali z funkcie poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť vo februári po tom, ako zavádzal o svojej komunikácii s ruským veľvyslancom vo Washingtone Sergejom Kisľakom.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump