Odsúdili ľudí, ktorí zavinili pád tržnice v Katoviciach. Zomreli tam aj dvaja Slováci

Deväť rokov za mrežami si má odpykať hlavný projektant.

21.09.2017 14:00
polsko, kolaps, hala, zrutenie, katovice Foto: ,
V Katoviciach sa 28. januára 2006 zrútila veľtržná hala, v ktorej sa práve odohrávala medzinárodná výstava holubov.
debata (1)

Tresty od pol roka do deväť rokov väzenia vyniesol odvolací súd v Katoviciach nad vinníkmi najväčšieho stavebného nešťastia v poľských dejinách. Súdny proces, označovaný v médiách za historicky najdlhší, sa tak dočkal právoplatného rozsudku viac ako 11 rokov po nešťastí.

V Katoviciach sa 28. januára 2006 zrútila veľtržná hala, v ktorej sa práve odohrávala medzinárodná výstava holubov. Zahynulo 65 ľudí vrátane dvoch Slovákov a niekoľkých ďalších cudzincov. K nešťastiu podľa súdu došlo v dôsledku lajdáctva a nedodržania predpisov.

Deväť rokov za mrežami si má odpykať hlavný projektant. Ďalší štyria obžalovaní – člen vedenia, technický riaditeľ firmy, ktorému hala patrila, stavebný expert a stavebná inšpektorka – dostali trest vo výške 18 mesiacov a s tromi trestami vo výške dvoch rokov väzenia. Súd zbavil viny novozélandského člena vedenia haly a stavebníka, ktorý halu postavil.

Podľa expertov boli málo odolné všetky nosné konštrukčné prvky haly, takže budova nevydržala nápor veľkého množstva snehu na streche. Podľa znalcov ale sneh nebol prvotnou príčinou pádu haly, tá sa mohla zrútiť napríklad aj pri silnom vetre.

Projektanta Jacka J. súd v lete uznal vinným z toho, že úmyselne spôsobil katastrofu, pretože pri tak zlom projekte mohol počítať s tým, že sa hala zrúti. Odsúdili ho na desať rokov. Odvolací súd tresty zmiernil so zreteľom na poľahčujúce okolnosti, vrátane dĺžky procesu, aj s poukazom na skutočnosť, že nešťastie zavinili ľudské chyby.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #tragédia #tržnica