Srb v kosovskej vláde vraj mučil Albáncov. Premiér sa ho zastal

Srbský člen kosovskej vlády Nenad Rikalo údajne spáchal vojnové zločiny. Tvrdí to niekoľko ľudí, ktorí v čase vojnového konfliktu koncom 90. rokov žili v tom istom dome ako on. Rikalo to rozhodne popiera a zastal sa ho aj premiér Ramúš Haradinaj, ktorého Belehrad taktiež obviňuje z vojnových zločinov.

21.09.2017 14:43
debata (2)

Obvinenia, že terajší minister poľnohospodárstva v čase stretov v roku 1999 týral obyvateľov Prištiny, sa objavili na verejnosti už pred dvoma týždňami. Šéf koaličnej vládnej strany Aliancia nové Kosovo (AKR) Behgjet Pacolli následne vyzval Haradinaja, aby Rikala z kabinetu odvolal. Povedal, že Rikalo spáchal vojnové zločiny a musia ho súdiť.

Haradinaj odmietol odvolať srbského ministra. Povedal, že sa kvôli uvedeným obvineniam obrátil na prokuratúru, na kosovskú spravodajskú službu a na kosovskú políciu, aby všetko preverili. „V odpovediach, ktoré som oficiálne dostal od týchto troch inštitúcií, nie je žiaden dôkaz, že sa na niečom takom podieľal,“ povedal premiér.

Šéf kosovskej špeciálnej prokuratúry Reshat Millaku podľa Balkánskej siete investigatívneho spravodajstva (BIRN) potvrdil, že polícia na jeho pokyn hovorila s niekoľkými ľuďmi, ktorí o údajných zločinoch Rikala hovorili. Nič viac o tom však neprezradil.

Haradinajova vláda má v 120-člennom parlamente tesnú podporu 61 poslancov. Členom krehkej koalície je zoskupenie Srbská kandidátka, ku ktorej patrí Rikalo aj Pacolliho AKR.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #obvinenie #Kosovo #vojnový zločin #Nenad Rikalo