Kurdské referendum odsúdili Irak, Irán a Turecko

Ministri zahraničných vecí Iraku, Iránu a Turecka, čiže štátov, ktoré nesúhlasia s usporiadaním referenda o nezávislosti irackého Kurdistanu, sa dohodli, že ich krajiny sú spoločne pripravené proti referendu reagovať. Irackí Kurdi plánujú vo svojom autonómnom regióne a v niekoľkých ďalších sporných regiónoch hlasovanie o nezávislosti už 25. septembra.

21.09.2017 15:29
Kurdi Foto: ,
Kurdi v Erbile podporujú referendum.
debata (3)

Ministri zahraničia troch krajín v spoločnom vyhlásení vyjadrili obavy, že referendum o nezávislosti irackého Kurdistanu by mohlo ohroziť ďalší postup v boji proti tzv. Islamskému štátu (IS) v Iraku. Podľa nich referendum nie je prospešné pre Kurdov a kurdskú regionálnu vládu. Avšak ešte nie je jasné, ako konkrétne tieto tri krajiny zareagujú. Ministri zahraničných vecí, ktorí sa zúčastnili Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, sa spoločne zaviazali chrániť územnú celistvosť Iraku a požiadali o zásah medzinárodného spoločenstva.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v stredu vyhrážal irackému autonómnemu Kurdistanu sankciami v prípade konania referenda.

Boja sa, že nezávislosť Kurdistanu spomalí porážku IS

Centrálna vláda v Bagdade, susedné štáty, ale tiež napríklad Washington, sa obávajú, že by nezávislosť Kurdistanu mohla v súčasnej chvíli vyústiť v širší regionálny konflikt a zabrzdiť pokrok v boji proti IS, ktorého sa zúčastňujú iracké i kurdské sily.

Irackí Kurdi majú v úmysle hlasovať v referende už budúci týždeň aj napriek medzinárodnej kritike. Hoci výsledok bude nezáväzný, mohol by predznamenať rozparcelovanie Iraku na základe etnických a sektárskych rozdielov.

Kurdi sa o vznik nezávislého štátu snažia od konca prvej svetovej vojny, keď Blízky východ rozdelili koloniálne mocnosti. Oblasť obývaná Kurdami je preto rozdelená najmä medzi súčasné Turecko, Irak, Irán a Sýriu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Irán #Turecko #Kurdistan #referendum o nezávislosti