V Barcelone sa opäť protestuje, vláda núka Katalánsku dialóg

V Barcelone aj dnes tisíce ľudí protestovali proti pokusu Madridu zastaviť referendum o odtrhnutí Katalánska od Španielska.

21.09.2017 15:39
debata (23)

Najväčší dav sa na popud separatistických organizácií Katalánskeho národného zhromaždenia (ANC) a Òmnium Cultural zišiel pred katalánskym najvyšším súdom v Barcelone, informoval denník El País.

Španielske vládne strany Katalánsku ponúkli „dialóg v medziach zákona“, ak upustí od snahy referendum usporiadať.

Demonštrácie za konanie referenda o... Foto: SITA/AP, Emilio Morenatti
katalansko, barcelona, protest Demonštrácie za konanie referenda o osamostatnení Katalánska od Madridu, ktoré sa konali v Barcelone.

Reakcia na policajné zatýkanie

Protestujúci sa pred ústredím katalánskej justície zhromaždili na ploche o veľkosti dvoch futbalových ihrísk, napísala agentúra AP. Z davu zneli heslá ako „Budeme hlasovať!“ a „Ahoj, demokracia!“. ANC vyzvala stúpencov katalánskej nezávislosti, aby protestami zablokovali barcelonské ulice.

Už v stredu sa proti zablokovaniu referenda demonštrovalo nielen v Barcelone, ale aj v Galícii, Valencii a Baskicku, ktoré sú rovnako ako Katalánsko autonómnymi oblasťami Španielska. Ľudia sa zhromaždili v reakcii na policajnú operáciu, ktorá vyústila k zadržaniu 14 katalánskych štátnych zamestnancov.

Pred katalánskym ministerstvom hospodárstva sa demonštranti v noci na štvrtok stretli s políciou a zničili niekoľko policajných vozidiel.

Pravidlá hry sa zmenili

Katalánsky vicepremiér Oriol Junqueras uviedol, že posledné kroky polície, vrátane zadržania jeho pravej ruky a šéfa Republikánskej ľavica Katalánska (ERC) Josepa Mariu Jového, „zmenili pravidlá hry“. Úrady majú podozrenie na „povstanie“. Tri zo 14 osôb zadržaných v stredu večer krátko na to prepustili.

„Je jasné, že nebudeme môcť hlasovať tak, ako by sa nám páčilo,“ povedal Junqueras.

Katalánsky premiér Carles Puigdemont usporiadal po stredajšej razii tlačovú konferenciu, na ktorej obvinil políciu, že sa na príkaz španielskeho ministerstva vnútra snaží narušiť chod katalánskej vlády.

Zároveň uviedol, že „táto agresia nemá právnu podporu“ a „porušuje vládu zákonov“. Referendum chystané na 1. októbra je podľa neho akciou „na obranu demokracie proti represívnemu a autoritatívnemu režimu.“

El País: Katalánsky premiér klame

Denník El País reagoval s titulkom „Klamstvá katalánskeho premiéra“, v ktorej pravdivosť týchto a ďalších výrokov zo stredajšej tlačovej konferencie vyvracia.

„Závažnosť, ale zo všetkého najviac nepravdivosť jeho tvrdení nás donútila ich vyvrátiť jedno po druhom. Považujeme za základnú črtu demokracie to, že verejní činitelia nemôžu svojim občanom beztrestne klamať,“ uvádza El País.

Španielska vládna socialistická strana (PSOE) a Ľudová strana (PP) oznámili, že sú pripravené s katalánskymi separatistami rokovať, ale pod podmienkou, že upustia od príprav referenda.

Prevzatie verejných financií ako nástroj

Madrid považuje plebiscit za nelegálny a s cieľom zablokovať ho vláda pred týždňom prevzala kontrolu nad značnou časťou katalánskych verejných financií.

Katalánsko so 7,5 miliónmi obyvateľov významne prispieva do španielskej štátnej pokladnice.

Nedostatočná kontrola financií je motiváciou mnohých miestnych ľudí, aby sa Katalánsko stalo samostatným.

Madrid berie viac, ako dáva

Server BBC uvádza, že Madrid „zdá sa berie viac, než dáva, avšak zložitosť rozpočtových prevodov komplikuje jasné rozhodnutie v tomto politickom smere“.

Z vládnych údajov pre rok 2011 vyplýva, že autonómna oblasť dostala z centrálneho rozpočtu o 8,5 miliardy eur menej, než jej občania odviedli na daniach. Podľa BBC tiež dostalo Katalánsko v roku 2015 menší podiel národného rozpočtu (9,5 percent) ako v roku 2003 (16 percent).

Prieskumy ukazujú, že ľudia v regióne sú za usporiadanie referenda. V názore na nezávislosť či zotrvanie v Španielskom kráľovstve sú rozdelení zhruba pol napol.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Španielsko #barcelona #protesty #Katalánsko #referendum