Vo Francúzsku opäť protestujú proti Macronovej reforme pracovného zákona

Vo francúzskych mestách sa konajú desiatky demonštrácií na protest proti reforme francúzskeho zákonníka práce. Udalosť iniciovala najväčšia odborová organizácia v krajine - CGT. Účasť je nižšia ako pred týždňom, keď vyše 200000 ľudí vyrazilo do ulíc. Akcia je zatiaľ pokojná.

21.09.2017 16:11
Francúzsko protest Foto: ,
Protesty vo francúzskom meste Marseille proti reforme zákonníka práce.
debata (6)

Generálny tajomník CGT Philippe Martinez hovoril o rovnakej „úrovni mobilizácie“ ako minulý týždeň, pričom štrajkujúcich vo firmách je údajne dokonca viac.

Manifestácie v Paríži sa zúčastňuje aj vodca Nepoddajného Francúzska Jean-Luc Mélenchon spoločne s ďalšími poslancami tohto ľavicového hnutia, ktoré je podľa prieskumov považované za hlavný opozičný subjekt voči vláde prezidenta Emmanuela Macrona. Zúčastnili sa aj zástupcovia komunistov a socialistickej strany, ktorá v týchto voľbách úplne prepadla a stratila imidž hlavnej opozičnej strany.

Minulotýždňovej demonštrácie sa zúčastnilo medzi 223000 a 400000 ľuďmi. Prvé číslo uvádza ministerstvo vnútra, druhé odbory. Polícia pri incidentoch zadržala 13 osôb.

Macron chce znížiť aj nezamestnanosť

Reforma je jednou z hlavných legislatívnych iniciatív prezidenta Macrona od jeho nástupu do prezidentskej kancelárie na jar.

Vláda chce firmám poskytnúť väčšiu flexibilitu v snahe prispôsobiť pracovný čas a finančnú odmenu zamestnancov aktuálnym podmienkam na trhu práce. Tiež chce obmedziť výšku odškodného, ktoré dostane zamestnanec, ak súd považuje jeho výpoveď za nespravodlivú.

Macronovi ide aj o nezamestnanosť, ktorá dosahuje vo Francúzsku približne 9,5 percenta, a teda prekračuje priemer EÚ. V júli to bolo 7,7 percenta. Macron chce tiež získať dôveru Nemecka, ktoré dlho vyzývalo Paríž na štrukturálne zmeny. V hre sú aj ďalšie reformy, ktoré majú nasledovať.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #zamestnanie #Francúzsko #protesty #Emmanuel Macron #novela zákonníka práce