Rusko a Ukrajina sa sporia o podobu mierovej misie na Donbase

Medzi Kyjevom a Moskvou sa rozhorel spor o misii mierotvorcov, ktorú chce Bezpečnostná rada OSN vyslať na východoukrajinský Donbas. Predmetom sporu je rozmiestnenie mierových síl OSN, o ktorého podobe na Ukrajine a v Rusku panujú rozdielne predstavy.

21.09.2017 16:40
Porošenko v OSN Foto: ,
Ukrajinský prezident v New Yorku predtým, ako sa prihovoril Valnému zhromaždeniu OSN.
debata (113)

Za povolanie mierových zborov OSN sa vyslovil Kyjev a po dlhšom váhaní aj Moskva. Teraz má Bezpečnostná rada OSN na stole dva návrhy rezolúcií, ruský a ukrajinský, o ktorom sa bude hlasovať. Ruskí diplomati sa obávajú, že hlasovanie by mohlo prebehnúť v pléne OSN, kde Rusko na rozdiel od Bezpečnostnej rady nemá právo veta.

Ukrajinské médiá informovali o tom, že Ukrajina ani Spojené štáty sa nehodlajú o ruskom návrhu baviť. Ruským novinárom to potvrdil aj stály ruský predstaviteľ v OSN Vasilij Nebenzja.

Rusko ešte nedávno návrhy západných štátov na povolanie mierových zborov na východ Ukrajiny energicky odmietalo. Tlaku Nemecka, Francúzska a USA sa ale nakoniec rozhodlo ustúpiť a v Bezpečnostnej rade tento rok v septembri samo navrhlo mierotvorcov do Donbasu vyslať.

Ukrajinci chú separatistov odrezať od Ruska

Kým ale Ukrajina dlhodobo trvá na tom, aby boli mierotvorcovia povolaní na ochranu ukrajinsko-ruských hraníc kontrolovaných separatistami, ruský návrh počíta s ich rozmiestnením na fronte oddeľujúcej proruských radikálov od ukrajinskej armády. Kým ukrajinský návrh by fakticky odrezal „ľudové republiky“ od ruskej podpory, ruský návrh by zakonzervoval donbaské pozície povstalcov a uchoval ich väzby na Moskvu.

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov novinárom povedal, že ruskí diplomati znenie ukrajinského návrhu študujú. Žiadne pokusy využiť povolanie mierových síl na to, aby Rusko označili za agresora Moskva podľa Peskova nepripustí. Ruské médiá medzitým naznačujú, že Kremeľ je ochotný pristúpiť ku kompromisu; vôľu dohodnúť sa dal najavo aj ukrajinský prezident Petro Porošenko počas svojej návštevy v USA.

V Donbase mierotvorcov nechcú

Problémy ale môže mať Rusko so svojimi donbaskými spojencami. „Ľudové republiky“ v Donbase akékoľvek zmienky o mierových silách doteraz odmietali, ich predstavitelia ani výslovne nepodporili ruský návrh na vyslanie mierotvorcov OSN. Sľúbili len, že sú ochotní jeho obsah posúdiť.

V posledných dňoch do Ruska prišiel vodca doneckých separatistov Alexander Zacharčenko, údajne na rokovania o mierových silách. O výsledkoch konzultácií ruskí novinári zatiaľ nič nevedia, oficiálne ruské médiá príjazd povstaleckého vodcu ani neoznámili.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #OSN #spor #Ukrajina #Donbas #mierová misia