Hurikán Maria si vyžiadal už najmenej 27 mŕtvych

Hurikán Maria, ktorý momentálne prechádza ponad Karibik, si už vyžiadal najmenej 27 obetí.

21.09.2017 20:45 , aktualizované: 22.09.2017 19:40
debata (1)

Na ostrove Dominika v jeho dôsledku zomrelo 15 ľudí, v Portoriku hlásia šesť mŕtvych. Ako informuje agentúra Associated Press, Maria, ktorá je teraz hurikánom tretej kategórie, pripravila o život aj troch ľudí na Haiti. Dve osoby tam zomreli po údere bleskom a 45-ročný muž skonal po tom, ako sa snažil dostať cez rieku. Úrady hlásia dve obete aj na ostrove Guadeloupe a jednu v Dominikánskej republike.

Maria momentálne smeruje k súostroviu Turks a Caicos, pričom dosahuje rýchlosť vetra 205 kilometrov za hodinu. Hurikán sa pohybuje smerom na severozápad, pričom varovanie pred ním platí okrem Turks a Caicos aj pre juhovýchodné Bahamy. Odborníci predpokladajú, že Maria, ktorá napáchala značné škody na karibských ostrovoch spamätávajúcich sa z následkov ničivého hurikánu Irma, počas nasledujúcich 48 hodín postupne zoslabne.

Dominika bude potrebovať všetku pomoc, ktorú svet dokáže poskytnúť

Najmenej 20 ľudí je stále nezvestných. Novinárom to oznámil premiér Dominiky Roosevelt Skerrit, ktorý sa momentálne nachádza na neďalekom ostrove Antigua. Keď premiér hovoril s novinármi, plakal, a vyhlásil, že Dominika „bude potrebovať všetku pomoc, ktorú svet dokáže poskytnúť“. Je podľa neho len zázrak, že počet obetí sa po vyčíňaní hurikánu neráta na stovky.

Prezident Dominiky pred novinármi plakal, keď s nimi hovoril o hurikáne Maria.

Hurikán Maria, ešte ako búrka piatej kategórie, zasiahol Dominiku v noci z pondelka na utorok. V stredu Maria udrela už ako hurikán štvrtej kategórie s vetrom s rýchlosťou 250 kilometrov za hodinu na Portoriko. Na ostrove zničila stovky domov, prerušila dodávky elektrickej energie a celé ulice zmenila na rieky.

Dvaja ľudia zomreli na ostrove Guadeloupe, jeden na Portoriku. Tam spôsobila veterná smršť, ktorá bola zmiešaná s dažďom, pravdepodobne najväčšie materiálne škody.

Portoriko je bez elektriny

Hurikán spôsobil lokálne záplavy a úplne odrezal obyvateľstvo celého ostrova od elektrickej siete, ktorú predtým poškodil hurikán Irma. Úplné zotavenie elektrickej energie bude podľa starostky mesta San Juan Carmen Yulinovej trvať niekoľko mesiacov.

Prezident Donald Trump vyhlásil na Portoriku stav prírodnej katastrofy, ktorý umožní rýchlejšie uvoľnenie federálnych prostriedkov.

V posledných hodinách Maria po predchádzajúcom oslabení opäť získala silu. V súčasnosti je podľa amerického Národného centra pre hurikány (NHC) asi 130 kilometrov juhovýchodne od britského zámorského územia Turks a Caicos, na ktoré smeruje. Je to sprevádzaná rýchlosťou vetra až 205 kilometrov za hodinu, čo ju zaradilo do tretej z piatich kategórií.

Na ostrovy Turks a Caicos by sa podľa modelu NHC mala dostať popoludní SELČ, varovanie vydali aj pre južné Bahamy. Spojeným štátom by sa narozdiel od Irmy, ktorá ničila pred dvoma týždňami, mala vyhnúť, meteorológovia však nevylučujú ani možnú zmenu a doporučujú obyvateľom USA sledovať vývin situácie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Karibik #Portoriko #hurikán Maria #Dominika