Mexické zemetrasenie má 273 obetí, deti zo zrútenej školy už nehľadajú

Počet obetí zemetrasenia v Mexiku vzrástol na 273, z toho 137 v metropole Mexiko City. Úrad mexického prezidenta vo štvrtok uviedol, že mŕtvych hlásili z piatich ďalších štátov. Záchranári pritom dva dni po ničivých otrasoch so silou 7,1 stupňa stále pátrajú po možných preživších v troskách desiatok domov, avšak nádej na vyslobodenie živých klesá s každou hodinou.

22.09.2017 07:38
Mexiko zemetrasenie Foto: ,
Nápisy "Ticho" a "Nelietať" na streche školy Enriqueho Rebsamena v Mexico City mali zabrániť tomu, aby hluk helikoptér prehlušil volania o pomoc ľudí uväznených v zrútenej budove školy.
debata (1)

V štáte Morelos zomrelo 73 ľudí, 43 mŕtvych evidujú úrady v susednom Pueble, kde bolo epicentrum otrasov. Približne 13 ľudí zomrelo v štáte Mexiko pri meste Mexico City, šesť v Guerrere a jeden v Oaxace.

Prezident Enrique Peňa Nieto vo štvrtok uviedol, že má informácie o desiatke spadnutých domov v metropole, kde záchranári veria v nájdenie živých. V nemocniciach bolo po otrasoch liečených viac ako 2000 ľudí.

Záchranárom sa od utorkového seizmického úderu podarilo dostať zo sutín viac ako päť desiatok ľudí a napriek občasnému dažďu komplikujúcemu prácu veria v ďalšie úspechy. Z jednej zrútenej administratívnej budovy troch žijúcich ľudí zachránili takmer 36 hodín po zemetrasení.

Do krajiny navyše mieria na pomoc tímy záchranárov, hasičov a špecialistov so psami z Čile, Panamy, Brazílie a Ekvádoru, ale napríklad aj z Izraela.

Z trosiek zrútenej školy už zachránili všetky deti

Záchranári v Mexiku už nehľadajú žiadne deti zo zrútenej školy na juhu metropoly. Celkovo vyprostili 11 živých detí, v troskách zahynulo 19 žiakov a šesť dospelých.

„Dokončili sme v spolupráci s predstaviteľmi školy evidenciu a sme si istí, že všetky deti buď bohužiaľ zomreli alebo sú v nemocniciach alebo bezpečne vo svojich domovoch,“ povedal médiám námestník ministra pre námorníctvo Ángel Sarmiento. Podľa neho majú síce záchranári náznaky, že by v troskách stále mohol byť živý človek, môže ísť však jedine o nezvestného zamestnanca.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #obete #zemetrasenie #škody #následky