Mexiko: Žijeme, ale sme smädní

"Nemôžem sa hýbať a mám smäd. Som veľmi unavená," cituje mexický denník El Universal dvanásťročnú Fridu Sofiu, uväznenú pod troskami školy Enriqua Rebsamena.

22.09.2017 09:15
Mexiko zemetrasenie Foto: ,
Dobrovoľníci a zásahové jednotky hľadajú ľudí v zrútenej budove v Mexico City.
debata

Jedinej školy, ktorá sa zrútila v metropole Mexiko po zemetrasení dosahujúcom 7,1 stupňa Richterovej magnitúdovej stupnice. „Je ukrytá pod stolom, ale zatiaľ nevieme, ako k nej preniknúť tak, aby sme jej neublížili a aby neutrpeli zranenia aj záchranári,“ cituje BBC jedného z nich.

Počet obetí zemetrasenia v Mexiku vzrástol na 273, z toho 137 v metropole Mexiko City. Prácu im v noci na štvrtok sťažoval hustý dážď.

Fátima, tiež jedna zo zavalených detských obetí utorkového zemetrasenia, približne z rovnakého miesta ako spomínaná Frida napísala šesť hodín po tragédii rodičom: „Som v poriadku, spolu so mnou sú tu aj štyri ďalšie deti, pomôžte nám, sme smädní.“

Podľa záchranárov tragédiu neprežilo minimálne 21 žiakov spomínanej školy a päť dospelých. Do štvrtka zachránili spod trosiek 11 ľudí. Aj keď v dvadsaťmiliónovej metropole živel úplne zničil „iba“ 39 budov, počet obetí v meste je v rámci krajiny najväčší.

Dostať spod ruín školy tých, čo prežili, pomáhalo aj včera vyše 500 vojakov, 200 policajtov a dobrovoľníkov. Podľa agentúry Reuters sa im podarilo zachrániť jedno dievčatko, ktoré zbadali podľa hýbajúcej sa trčiacej ruky v sutinách školy. Počas záchrannej operácie dieťaťu vháňali kyslík a podávali vodu špeciálnou pumpou.

Toľko šťastia však nemalo dojča a jedenásť jeho príbuzných, ktorých živel pochoval v meste Atzala v štáte Puebla počas krstu dieťaťa.

Zemetrasenie celkovo poškodilo v Mexiku 209 škôl, z ktorých 15 úplne zničilo. Epicentrum zemetrasenia bolo v hĺbke 51 kilometrov v štáte Puebla, asi 120 kilometrov južne od Mexika, dvadsaťmiliónovej metropoly.

Mnohí si kladú otázku, prečo sa práve Mexiko často stáva miestom smrtonosných otrasov pôdy. Podľa seizmológov odpoveď treba hľadať v geografickej polohe krajiny. Mexiko sa nachádza v „podkove“ vysokej seizmickej aktivity, známej aj ako tichooceánsky „ohnivý pásme“. Tiahne sa po obvode Tichého oceánu pozdĺž východného pobrežia Ázie a západného brehu Severnej a Latinskej Ameriky.

Ohnivé pásmo zachytí 90% všetkých zemetrasení

„Asi 90 % všetkých zemetrasení na svete, z nich 80 % najsilnejších, sa vyskytuje práve v spomínanom ohnivom pásme,“ pripomenul v rozhovore pre BBC Mundo Hernando Tavera, riaditeľ peruánskeho Ústavu seizmológie a geofyziky. Okrem Mexika sa v nebezpečnom pásme nachádzajú aj Ekvádor, Čile, USA, Peru, Bolívia, Kolumbia, Panama, Kostarika, Nikaragua, Salvador, Honduras, Guatemala a časť Kanady.

„Na dne Tichého oceánu je niekoľko tektonických platní a ich pohyb, tlak jednej na druhú, spôsobuje veľkú seizmickú činnosť. Výsledkom je akumulácia energie, ktorá sa uvoľňuje,“ analyzuje situáciu Tavera. Okrem toho je v „ohnivom pásme“ viac ako 75 % všetkých sopiek na svete. Aktívnych i vyhasnutých. V oblasti je celkovo 452 kráterov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #zemetrasenie #škola