Mayová prednesie kľúčový prejav o budúcom vzťahu Británie a EÚ

Britská premiérka Theresa Mayová vo Florencii poskytne napäto očakávaný prejav o budúcich vzťahoch Británie a Európskej únie po takzvanom brexite. Mayová vystúpi v Taliansku v čase, keď viaznu rokovania medzi britským a úniovým tímom v Bruseli.

22.09.2017 09:39
theresa mayová Foto: ,
Mayová v Taliansku vystúpi v čase, keď viaznu rokovania medzi britským a úniovým tímom v Bruseli.
debata (7)

Podľa predchádzajúceho oficiálneho vyhlásenia britskej vlády zdôrazní záujem jej kabinetu o „hlboké a špeciálne partnerstvo s EÚ“. Premiérka vo svojom prejave, okrem iného spomenie dvojročné prechodné obdobie po brexite.

Mayová tiež údajne uvedie, že Londýn je počas tejto etapy únií ochotný zaplatiť 20 miliárd eur. Ako podmienku má Mayová stanoviť, že Británia bude mať prístup k jednotnému trhu a bude v nejakej forme súčasťou colnej únie.

Spor medzi Londýnom a Bruselom je hlavne o finančných záväzkoch Spojeného kráľovstva voči únii, ale ani otázka ochrany práv občanov EÚ v Británii potom, čo krajina opustení blok v roku 2019, nie je vyriešená.

Britský denník The Independent napísal, že sa na prejave Mayovej nezúčastní nikto z Európskej komisie, hoci hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier bol vo štvrtok v Taliansku. Avšak s predsedom Európskej komisie Jean-Claudom Junckerom bude Mayová hovoriť pred svojim prejavom telefonicky.

Brusel bude pozorne sledovať prejav

Barnier vo štvrtok zopakoval v prejave v talianskom parlamente, že ešte stále panuje veľká neistota v kľúčových otázkach odlúčenia, najmä pokiaľ ide o práva občanov EÚ a konečný účet „rozvodu“. Prejav britskej premiérky bude Brusel sledovať „pozorne a konštruktívne“. Rýchla dohoda o podmienkach odchodu a prechodnom období je možná, ale Londýn musí čo najskôr predložiť svoje návrhy na prekonanie existujúcich prekážok, dodal Barnier.

Publikum tak budú tvoriť Mayovej ministri, vrátane šéfa diplomacie Borisa Johnsona, ktorý pred niekoľkými týždňami v britskej tlači načrtol svoju vlastnú a inú verziu toho, ako by mal brexit vyzerať.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit #Theresa Mayová