Trudeau v OSN kritizoval kanadský prístup k domorodcom

Zatiaľ čo veľká časť štátnikov vo svojich prejavoch na Valnom zhromaždení rieši problémy za hranicami svojich krajín či kritizuje iné vlády, kanadský premiér Justin Trudeau sa vo štvrtok obrátil do vlastných radov. Ospravedlňoval sa za dlhoročné utrpenie domorodých obyvateľov jeho krajiny, ktoré trvá doteraz.

22.09.2017 10:01
Justin Trudeau v OSN Foto: ,
Kanadský premiér na Valnom zhromaždení OSN.
debata (17)

„Veľmi sa hanbíme,“ vyhlásil liberálny politik známy ústretovým prístupom k menšinám. „A príliš veľa domorodcov zažíva nedostatok rešpektu aj dnes,“ dodal, kým začal predostierať kroky, ktoré majú historickú nespravodlivosť voči pôvodným obyvateľom amerického kontinentu napraviť.

Domorodci tvoria necelých päť percent obyvateľov sotva štyridsaťmiliónovej krajiny, ktorá je všeobecne uznávaná za dodržiavanie ľudských práv aj voči menšinám. Podľa štatistík je však v prepočte na celkový počet obyvateľov v kanadských väzniciach deväťkrát viac domorodcov než príslušníkov väčšinového obyvateľstva. Medzi pôvodnými obyvateľmi je tiež výrazne väčší pomer samovrážd a priemerná dĺžka života je o päť až sedem rokov kratšia ako u ostatných.

Turdeaua, ktorý nastúpil do úradu predvlani a ku ktorému zástancovia práv pôvodného obyvateľstva vzhliadali s veľkou nádejou, teraz časť z nich kritizuje za pomalosť. Kanadský premiér nedávno uskutočnil obmenu vlády a venoval záležitostiam domorodcov zvláštne ministerstvo, aby sa ich postavenie náležite zlepšilo.

Na otázku novinárov, prečo otváral na medzinárodnom fóre domáci kanadský problém, uviedol, že chcel upozorniť na záležitosť, ktorú musí jeho krajina vyriešiť, skôr než bude radiť iným lídrom, ako riešiť ich vlastné chyby.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #diskriminácia #Kanada #Justin Trudeau #pôvodné obyvateľstvo