Španielska polícia zatkla Maročana v spojitosti s nedávnymi útokmi v Katalánsku

Španielska polícia zatkla 24-ročného Maročana v súvislosti s augustovými útokmi v Barcelone a blízkom Cambrils, kde zomrelo 16 ľudí a viac ako 100 utrpelo zranenia. Uviedlo to španielske ministerstvo vnútra, podľa ktorého zadržaný nakupoval výbušniny a zabezpečoval vozidlá pre členov teroristickej bunky.

22.09.2017 10:23 , aktualizované: 11:34
Barcelona, útok v barcelone, Foto:
Útoky si vyžiadali 16 životov.
debata (1)

Polícia ho podozrieva z podielu na výrobe viac než 100 kilogramov triacetón-triperoxidu (TATP). Na meno zadržaného marockého obyvateľa zaobstarali peroxid vodíka, hlavnú zložku TATP. Triacetón-triperoxid je známy ako populárna výbušnina islamských radikálov. Dá sa vyrobiť za menej ako jeden deň s použitím bežne dostupných chemikálií.

Podľa doterajšieho vyšetrovania by členov malo byť 12, pričom až na jedného ide o osoby s marockou štátnou príslušnosťou, ktoré vyrastali v Španielsku. Zatknutie je piatym prípadom: traja podozriví sú vo väzbe a dvoch ďalších vyšetrujú orgány na slobode. Šesť útočníkov zastrelila polícia po útokoch.

K útokom v Barcelone, kde Júnis Abú Jakúb 17. augusta narazil do davu na rušnej promenáde La Rambla, a v Cambrils, kde ďalších päť teroristov nabehlo do ľudí, sa prihlásil tzv. Islamský štát.

Mozgom islamskej bunky bol zrejme marocký Imám Abdalbákí Sátí, ktorý údajne zverboval mladých ľudí na teroristické útoky. Sátí zomrel deň pred atentátmi pri manipulácii s výbušninami v meste Alcanar.

Pred dvoma týždňami marocké a španielske úrady oznámili, že spoločne zneškodnili šesťčlennú teroristickú bunku, ktorá vraj v oboch krajinách plánovala rozsiahle útoky. Pozostávala z piatich marockých a jedného španielskeho občana pôvodom z Maroka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Španielsko #zatknutie #barcelona #Maroko #zločin #Katalánsko #Islamský štát #IS