Malé zmeny. Nemecko však čakajú výzvy

Voľby vždy niečo zmenia. Je takmer isté, že Nemecko po nedeľnom hlasovaní naďalej povedie pravicová kancelárka Angela Merkelová. Šéfka kresťanských demokratov v kampani umne využila tému stability, ktorú vraj ona v neistom svete predstavuje. Lákala na to voličov. Lenže bez ohľadu na to, či si to Nemci uvedomujú, alebo nie, po voľbách čakajú krajinu viaceré výzvy aj v zahraničnej politike.

22.09.2017 15:00
Christian Lindner, FDP, nemecké parlamentné voľby Foto: ,
Stúpenci šéfa liberálov Christiana Lindnera, ktorý môže miešať karty v nemeckej zahraničnej politike.
debata (4)

Čo sa asi naozaj nezmení, bude Merkelovej jednoznačný vplyv na rozhodnutia. "A to bez ohľadu na to, či bude CDU/CSU pokračovať v koalícii s SPD, alebo bude vládnuť s liberálmi (FDP),“ reagoval pre Pravdu expert na Nemecko Jonathan Olson z Texaskej ženskej univerzity.

Nemecké voľby sú však zároveň akýmsi míľnikom najmä v európskej politike. Mnohé debaty a rozhodnutia o budúcnosti EÚ sa posúvali práve vzhľadom na dianie v Berlíne. Po hlasovaní v Nemecku však tieto diskusie dostanú novú dynamiku. Veľa sa, samozrejme, v politike únie očakáva od tandemu Merkelová – francúzsky prezident Emmanuel Macron. A hoci sa zdá, že by táto spolupráca mohla fungovať, šéf Elyzejského paláca chce mať po voľbách dosah na situáciu v Berlíne. Myslí si to Milan Nič, analytik Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

"Všimnime si Macronove postoje. Snaží sa ovplyvniť tvorbu vládneho programu v Nemecku,“ pripomenul pre Pravdu Nič s tým, že skladanie koalícií v krajine vždy trvá istý čas, lebo strany sa snažia o čo najpresnejšiu dohodu o svojich záväzkoch. "Pár dní po nemeckých voľbách plánuje francúzsky prezident zásadný prejav, ako si Paríž predstavuje budúce reformy eurozóny a EÚ. Macron tak bude zasahovať do rokovaní o koalícii. Je to niečo, čo si asi môže dovoliť len on, ale je to aj preto, lebo má veľmi dobre prečítanú nemeckú politiku,“ povedal Nič.

Macronove veľké plány, ako rozpočet pre eurozónu či minister financií pre krajiny platiace eurom, však zatiaľ veľa nadšenia v Berlíne nebudia. A veľa bude skutočne závisieť od toho, aká koalícia Nemecko povedie.

"Merkelová by mala zostať kancelárkou, ale je otázne, kto bude medzi jej vládnymi partnermi. Ak to bude aj FDP, pre Macrona nebude jednoduché riešiť reformy v eurozóne. Liberáli sa budú snažiť vetovať všetko, čo by vo svojej podstate vyzeralo ako finančné transfery v rámci eurozóny,“ reagoval pre Pravdu Marcel Dirsus, odborník na nemeckú zahraničnú politiku na univerzite v Kieli.

Hoci Paríž a Berlín v žiadnom prípade nerozhodujú o všetkom, bez priblíženia sa ich názorov si ťažko predstaviť nejaké hĺbkové zmeny v EÚ. "Európska politika Nemecka môže byť po voľbách zložitá. Bude potrebné rýchlo zodpovedať základné otázky budúcnosti EÚ, ako sú reformy v eurozóne, riešenie brexitu, viacrýchlostná Európa, riešenie liberálnych trendov. A čo sa týka týchto tém, medzi nemeckými stranami vládnu zásadné rozdiely,“ uviedol pre Pravdu expert na medzinárodné vzťahy Jörg Forbrig z berlínskej pobočky organizácie German Marshall Fund. "Najvýraznejšia je v tomto FDP. Jej líder Christian Lindner jasne povedal, že je proti hlbšej integrácii eurozóny, čo je niečo, čo v zásade presadzuje Macron. Ak budú liberáli vo vláde, môže to byť prekážka vo fungovaní francúzsko-nemeckého tandemu,“ myslí si Forbrig.

Lindner na seba počas kampane upozornil aj ústretovými krokmi smerom k Rusku. Podľa neho by bolo možné zmeniť patovú situáciu vo vzťahoch k Moskve uznaním anexie ukrajinského Krymu. Lindner sa tiež vyslovil, že Rusko by sa malo vrátiť do klubu G8, teda ôsmich ekonomicky najrozvinutejších krajín sveta, ktoré sú demokraciami.

Hladinu nemeckej politiky v súvislosti s Moskvou však rozčeril aj minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel, ktorý poskytol rozhovor televíznej stanici RT Deutsch. Magazín Der Spiegel nato položil šéfovi diplomacie otázku, prečo sa rozpráva s nástrojom ruskej propagandy. "Základy nemeckej zahraničnej politiky sa nezmenia. Krajina bude nasledovať zásady EÚ, NATO a silných transatlantických vzťahov. Aj tu však zaváži, kto bude vo vláde. Merkelová a jej CDU chcú zachovať prísne sankcie proti Rusku za Ukrajinu. Ich možní koaliční partneri sa však vyslovili za ich zmiernenie,“ pripomenul Dirsus.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #nemecké parlamentné voľby 2017