Rúhání odkázal Trumpovi, že sa balistického programu nevzdá

Irán má v úmysle pokračovať vo svojom balistickom programe a posilniť svoje vojenské schopnosti napriek tlaku Spojených štátov. Na vojenskej prehliadke v Teheráne, ktorá sa konala na pamiatku iránskych obetí vojny medzi Iránom a Irakom v 80. rokoch, to povedal iránsky prezident Hasan Rúhání.

22.09.2017 11:07
debata (7)

Irán predstavil svoju novú balistickú strelu, ktorá je schopná niesť niekoľko bojových hlavíc a má dolet 2000 kilometrov.

„Posilníme našu obranu a vojenské schopnosti… či už sa vám to bude páčiť, alebo nie,“ povedal Rúhání, ktorý tak údajne narážal na prejav amerického prezidenta Donalda Trumpa na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN.

Trump v prejave označil Irán za „skorumpovanú diktatúru“, ktorá sa z prosperujúceho štátu zmenila na hospodársky rozvrátenú oblasť, ktorej hlavným vývozným artiklom je násilie. Režim v Iráne je podľa Trumpa vražedný a destabilizuje svet.

Rúhání v dnešnom prejave tiež povedal, že Irán chce naďalej podporovať „utláčaných obyvateľov Jemenu, Sýrie a Palestíny,“ čím narážal na úlohu Iránu vo vojnách v Jemene a Sýrii a na podporu radikálneho hnutia Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Hasan Rúhání #jadrový program