Orbán prirovnal prístup Európske komisie voči Varšave k inkvizícii

Dianie okolo Poľska podľa Orbána poukazuje na nedostatok rešpektu.

22.09.2017 14:42
debata (46)

Maďarský premiér Viktor Orbán vo Varšave porovnal námietky Európskej komisie voči poľskej vláde k inkvizícii. „Otázka právneho štátu v Poľsku má politický charakter, vyzerá to ako inkvizícia,“ povedal Orbán pre TVN 24 po stretnutí s poľskou premiérkou Beatou Szydlovou.

Orbán sa má tiež stretnúť so šéfom vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jarosławom Kaczyńskim vo Varšave. Obaja politici pôsobia ako bojovníci proti nadmernému zapojeniu EÚ do záležitostí členských krajín.

Dianie okolo Poľska podľa Orbána poukazuje na nedostatok rešpektu. Kritiku EK v súvislosti s porušovaním zásad právneho štátu v súdnej reforme v Poľsku popísal maďarský premiér ako neopodstatnenú. Ubezpečil tiež, že Maďarsko v rámci EÚ nikdy nebude súhlasiť s postupom, ktorý by mohol trestať Poľsko zbavením hlasovacích práv.

„My, Poľsko a Maďarsko, spolu hovoríme: menej Bruselu, viac národných štátov. Takú chceme vidieť Európu v najbližších desaťročiach,“ povedal Orbán. To je podľa neho – spolu s odmietnutím kvót Únie na prerozdelenie migrantov – dôvod, prečo Varšava a Budapešť čelia kritike. Na druhej strane sú podľa maďarského predsedu vlády štáty, ktoré plne integrovali svoju budúcnosť do prisťahovalectva.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Maďarsko #Orbán