Trump zvažuje nové protiimigračné opatrenia

Nové nariadenie by malo nahradiť jeho kontroverzný výnos zakazujúci vstup do USA ľuďom zo šiestich prevažne moslimských krajín.

23.09.2017 08:35
debata (3)

Americký prezident Donald Trump zvažuje nové protiimigračné opatrenia, ktoré by mala nahradiť jeho kontroverzné nariadenie zakazujúce vstup do USA ľuďom zo šiestich prevažne moslimských krajín. Platnosť tohoto nariadenia z marca tohto roka vyprší v nedeľu.

Trump dostal od úradujúcej ministerky vnútornej bezpečnosti Elaine Dukeovej odporúčanie, aby nové opatrenie na ochranu Spojených štátov bolo šité na mieru jednotlivým krajinám. Informovala agentúra Reuters.

Prezident USA Donald Trump počas predvolebnej... Foto: Reuters, AARON P. BERNSTEIN
trump Prezident USA Donald Trump počas predvolebnej kampane za senátora Luthera Strangea v meste Huntsville, Alabama.

Prísne a šité na mieru

Hovorca Bieleho domu Raj Shah povedal, že Trump urobí v nasledujúcom kroku vyhlásenie len na stanovenie novej politiky. Hovorca odmietol povedať, kedy sa tak stane, ani nenaznačil, či to bude pred vypršaním platnosti marcového dekrétu alebo až po ňom.

Poradca Dukeovej Miles Taylor podľa agentúry Reuters povedal, že „kroky by mali byť prísne a šité na mieru a mali by zahŕňať aj cestovné obmedzenia a rozšírené preverovanie pre určité krajiny“.

Nešpecifikoval však, ktoré krajiny by to mali byť alebo koľko by ich malo byť. Podľa tohto odporúčania by sa krajiny mali posudzovať napríklad tým, ako zdieľajú informácie so Spojenými štátmi v boji proti terorizmu.

Prostriedok predchádzania teroristickým útokom

Trump tento rok v marci zakázal cestujúcim zo šiestich prevažne moslimských krajín (Iránu, Jemenu, Líbye, Somálska, Sudánu a Sýrie) na 90 dní vstup do USA a na 120 dní znemožnil vstup do krajiny ľuďom odkiaľkoľvek na svete, ktorí by mohli byť vedení v systéme ako utečenci. Toto nariadenie odôvodnil ako prostriedok predchádzania teroristickým útokom.

Marcové nariadenie ale zablokovalo niekoľko federálnych súdov. Trumpov imigračný dekrét čiastočne nadobudol účinnosť až potom, čo koncom júna Najvyšší súd rozhodol, že zákazy vstupu do USA sa budú týkať iba osôb, ktoré nemajú v Spojených štátoch žiadne kontakty.

Tí, ktorí majú kontakty s jednotlivcami alebo organizáciami v USA, budú môcť vstúpiť. To znamená, že vstup nebol zakázaný študentom na amerických školách alebo americkým zamestnávateľom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #migranti #Donald Trump #protiimigračný výnos