Zemetrasenie v Mexiku má 305 obetí, v metropole je poškodených tritisíc budov

Podľa ministra vnútra Miguela Osoria Chonga ešte v piatok záchranári vytiahli z trosiek živých ľudí. Ale počet obetí pravdepodobne porastie.

23.09.2017 09:38 , aktualizované: 21:37
debata (2)

Väčšina ľudí zomrela v metropole Mexiko, kde orgány doteraz oznámili 167 obetí. Medzi mŕtvymi v hlavnom meste úrady zatiaľ potvrdili osem cudzincov – ide o štyri ženy z Taiwanu, jedného muža z Južnej Kórey, jedného Španiela, jedného Argentínčan a ženu z Panamy.

73 osôb neprežilo zemetrasenie o sile 7,1 stupňa v štáte Morelos a 45 ich zomrelo v štáte Puebla, ďalšie obete hlásia tiež štáty México, Guerrero a Oaxaca. Otrasy zranili viac ako dvetisíc ľudí.

Záchranná akcia v hlavnom meste Mexiko. Foto: Reuters, HENRY ROMERO
mexiko, zemetrasenie Záchranná akcia v hlavnom meste Mexiko.

Krajinu zasiahli v sobotu ďalšie otrasy. Z južnej časti Mexika sú hlásené materiálne škody.

Otrasy zničili aj kultúrne pamiatky

Vo všetkých dotknutých oblastiach bolo podľa Národného archeologického a historického ústavu tiež poškodených 373 historických pamiatok, vrátane 14 múzeí. Ani táto bilancia ale nie je konečná.

Žiadna z pamiatok nebude musieť byť zbúraná, väčšinou ide o poškodenie dekorácií. Ale niekde sa zrútili časti kupol či zvonice. V metropole bola poškodená aj slávna metropolitná katedrála, z ktorej sa zrútila jedna zo sôch zdobiaca hlavný portál a kríž z jednej zo zvoníc.

V Mexiku je podľa šéfa Národnej civilnej obrany Luisa Felipeho Puenteho poškodených tritisíc domov, 38 staveb sa zrútilo.

Za dezinformáciu sa ospravedlnili

Mexické námorníctvo, ktoré sa významne podieľa na záchranných prácach a z trosiek od utorkového zemetrasenia vyslobodilo v mexickom hlavnom meste 115 živých ľudí, sa ospravedlnilo za dezinformáciu ohľadom zasypaného dievčatka Fridy Sofie v škole na juhu metropoly.

Správa o dievčati sa objavila v mexickej tlači v stredu. Niekoľko hodín Mexičania a s nimi zahraničné médiá sledovali s napätím, či dievčatko záchranári vyslobodia. Nakoniec sa však ukázalo, že žiadna taká dievčina nechodila do Rébsamenovej školy v metropole krajiny.

Boli dodržané normy pri stavbe?

Major námorníctva José Luis Vergara neskôr uviedol, že nechceli šíriť falošné správy, ale že informácia sa zrodila „v reálnom čase“. Po zemetrasení bolo z Rébsamenovej školy zachránených 11 detí a vytiahnutých 19 mŕtvych tiel detí a šiestich dospelých.

V súvislosti so zrútením tejto školy, ale aj ďalších budov v metropole, sa začali objavovať špekulácie, či tu boli pri výstavbe dodržané najnovšie normy zavedené po ničivom zemetrasení z roku 1985.

Podľa experta na zemetrasenie z Národnej mexickej univerzity Roberta Pirallyho zrejme neboli, ale zatiaľ je priskoro povedať, či naozaj išlo o zanedbanie povinností alebo korupciu.

Škola, ktorá sa stala symbolom aktuálneho zemetrasenia v metropole, mala niekoľko budov. A zatiaľ čo staršie z nich utorkové otrasy prežili, stavba postavená v roku 2000 sa zrútila.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #zemetrasenie #záchranná akcia