De Maiziére: Nemecká kontrarozviedka sleduje členov protiimigračnej AfD

Dôvodom sledovania členov Alternatívy pre Nemecko (AfD) je, aby sa zistilo, či na seba v strane nestrhávajú extrémistov s protiústavnými cieľmi.

23.09.2017 21:24
de Maiziére Foto: ,
Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére.
debata (45)

Serveru t-online.de to povedal nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére. AfD, ktorá je podľa ministra „vlkom v ovčej koži“, sa podľa prieskumov verejnej mienky po nedeľných voľbách dostane do Spolkového snemu. Niektoré prieskumy jej dokonca pripisujú tretie miesto.

Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV), ktorý má v Nemecku funkciu civilnej kontrarozviedky, sa podľa ministra vnútra zaoberá tým, či členovia „na seba moc v strane nestrhávajú pravicových extrémistov a či na stranu majú vplyv“. Stranu ako takú však BfV nesleduje.

Teraz sú to moslimovia, neskôr to môžu byť židia

„Celkovo nie je AfD strana extrémistická, takže ju úrad nemôže sledovať,“ povedal De Maiziére. Stranu nemôžete sledovať len preto, že sa vám nepáčia jej politické názory, dodal.

V súčasnosti sa podľa BfV zaznamenávajú a vyhodnocujú všetky extrémistické vyhlásenia členov AfD, okrem iného aj na sociálnych sieťach.

Obavy týkajúce sa zasadnutia pravicovej populistickej AFD po nedeľných parlamentných voľbách v Bundestagu vyjadrila ústredná Rada Židov v Nemecku. Podľa jej predsedu Josefa Schustera je možné, že sa strana v budúcnosti obráti proti Židom. „Je to strana, ktorá bojuje proti menšinám,“ povedal. V súčasnosti je táto menšina moslimská, ale môže sa to zmeniť, dodal Schuster.

Obavy nie sú na mieste

Obavy z „hnevu a nenávisti“, ktoré možno pozorovať v uliciach hlavne vo východnej časti Nemecka, dnes vyjadruje aj prezident Spolkovej centrály pre politické vzdelávanie Thomas Krüger. „Môžeme len dúfať, že nebudeme nepríjemne prekvapení v deň volieb,“ povedal.

Podľa Manfreda Güllnera, riaditeľa prieskumov verejnej mienky Forsa, nie je potrebné sa veľmi báť, pretože AfD sa veľmi rýchlo po vstupe do parlamentu rozháda vo svojom vnútri. „AfD sa rozloží sama, pretože to vždy bolo pre sektárske skupiny z pravého okraja politického spektra typické,“ povedal denníku Neue Osnabrücker Zeitung.

Nebezpečenstvo pre demokraciu zo vstupu AfD do Bundestagu nie sú podľa Güllnera na mieste. „Je to nešťastné, ale nie je to žiadna katastrofa,“ povedal. Nemci ako celok sú podľa neho charizmatickí demokrati.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #sledovanie #kontrarozviedka #AfD #nemecké voľby