Mamka Merkelová si získava nerozhodnutých

Angela Merkelová má podľa predvolebných prieskumov šancu stať sa štvrtýkrát po sebe kancelárkou. Napriek tomu jej kresťanská únia CDU/CSU začala tesne pred voľbami v prieskumoch mierne strácať.

24.09.2017 07:00
debata (46)

Situácia je o to alarmujúcejšia, že preferencie nerastú sociálnym demokratom (SPD), druhej najsilnejšej strane, ale nacionalistickej Alternatíve pre Nemecko.

Lena, tridsaťročná Nemka s afroamerickými koreňmi, bude principiálne voliť zelených. „Volím ich vždy, je mi blízka ich agenda, a základ je, čím menej hlasov pre AfD.“ Alex, Hamburčan s gréckym pôvodom, zase bude voliť Ľavicu. „Ako jediná má vo svojom programe zákaz vývozu zbraní. Tento biznis už ďalej nemôže pokračovať.“

zväčšiť Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas... Foto: Reuters, AXEL SCHMIDT
merkelova Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas návštevy festivalu pri príležitosti žatvy v meste Lauterbach.

Mnohí Nemci ešte stále nie sú rozhodnutí, koho budú zajtra voliť. Robin, ktorý už viac ako šesť rokov žije v Berlíne, volil poštou a rozhodol sa až v momente vkladania hlasu do obálky. Vybral si CDU. „Ja som vždy premenlivý volič, raz volím SPD a raz CDU. Tentoraz neverím, že je program SPD ekonomicky udržateľný, a keďže jej volebný líder Martin Schulz mi vôbec nesedí, tak dám Merkelovej ešte jednu šancu."

Mamka Merkelová, ako kancelárku občas verejnosť a politickí kolegovia volajú, si získava hlasy nerozhodnutých, pretože dokáže presvedčiť svojou stabilitou, no zároveň reagovať flexibilne. Za tri volebné obdobia do svojej politickej agendy zahrnula mnoho tém, ktoré predtým výsostne definovali iné strany. Strane zelených prebrala životné prostredie, sociálnym demokratom tému manželstiev osôb rovnakého pohlavia a ľavici feminizmus.

Merkelová je matkou netvora. Ona je zodpovedná za najdôležitejší a aj najkatastrofickejší politický a spoločenský vývoj posledných dvadsiatich piatich rokov.
novinár Jakob Augstein

Prekvapujúci odklon od čistej konzervatívnej línie nastal aj v júni tohto roku. Nemecký parlament hlasoval k téme manželstiev pre všetkých a kancelárka povolila členom svojej strany rozhodnutie podľa vlastného svedomia. A hoci ona sama hlasovala proti, tak tento návrh v spoločnej koalícii konzervatívcov so sociálnymi demokratmi prešiel.

Ak by to aj bol politický kalkul, čo jej vyčítali niektorí politickí oponenti, pre Nemecko išlo o historický krok, ktorý zrovnoprávnil manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Paradoxne, vláda vedená konzervatívcami s Merkelovej súhlasom prakticky liberalizovala spoločnosť.

Ľavicový denník Die Tageszeitung označil kancelárku „za najväčší feministický úspech našich čias“. Angela Merkelová od roku 2005 zastupuje jednu z najsilnejších krajín Európy v konkurencii mužských protivníkov. V čase, keď svetovej politike dominujú egocentrickí samci typu Trumpa, Putina, Erdogana či Kim Čong-una, si už viac ako desať rokov zachováva svoju ženskú prirodzenosť a racionalitu.

Merkelová, ktorá bola v rokoch 1994 – 1998 v kabinete Helmuta Kohla ministerkou životného prostredia, sa aj v kancelárskom úrade snaží venovať téme životného prostredia naozaj intenzívne. Kancelárka sa zasadzuje za znižovanie emisií, zastavenie získavania elektrickej energie z atómových elektrární, za zvýšenie počtu elektromobilov na nemeckých cestách, či za navyšovanie finančných prostriedkov na ochranu životného prostredia.

Mnohé z jej cieľov v oblasti životného prostredia na papieri pôsobia presvedčivo. No v praxi, aj vinou sily lobistov priemyslu v krajine, nezostali všetky naplnené.

Hoci samotná kancelárka vyzýva Nemcov na účasť vo voľbách, aby čím menej hlasov získali nacionalisti, je podľa novinára Jakoba Augsteina práve ona strojcom úspechu AfD. „Merkelová je matkou netvora. Ona je zodpovedná za najdôležitejší a aj najkatastrofickejší politický a spoločenský vývoj posledných dvadsiatich piatich rokov.“

Podľa niektorých predvolebných prieskumov nacionalisti dosahujú už dvanásť percent, čo by znamenalo, že získajú viac hlasov ako liberáli z FDP, Ľavica či Zelení. Kandidát za AfD, sudca Jens Richter, sa už k samotnej prítomnosti svojej strany v nemeckom parlamente vyjadril oslavne a označil to za najväčší úspech nemeckých patriotov od roku 1945.

Autorka je spolupracovníčka Pravdy

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #SPD #Voľby v Nemecku #CDU/CSU #nemecké voľby