Trump obvinil Irán zo spolupráce s KĽDR, Teherán ho prirovnal ku Goebbelsovi

Test novej iránskej rakety spochybnil medzinárodnú dohodu s Teheránom o jadrovom programe, uviedol americký prezident Donald Trump a obvinil tiež Irán z tajnej spolupráce s KĽDR.

24.09.2017 10:21 , aktualizované: 13:44
debata (35)

„Irán práve vyskúšal balistickú strelu schopnú zasiahnuť Izrael. Tiež pracuje so Severnou Kóreou. Naozaj nemáme dohodu,“ napísal Trump na twitteri.

Irán oznámil v sobotu, že úspešne testoval novú balistickú strelu typu Choramšár. Podľa správy štátnej televízie má dolet 2000 km a môže niesť niekoľko druhov hlavíc. To by mohlo mať vplyv na značnú časť Blízkeho východu vrátane Saudskej Arábie a Izraela. Informácie o skúške rakety tiež prišli v čase veľmi napätých vzťahov medzi Iránom a Spojenými štátmi. Izraelský minister obrany Avigdor Lieberman nazval krok Teheránu za provokáciu proti USA a Izraelu.

Hlavným vývozným artiklom Iránu je násilie

Irán v piatok uviedol, že má v úmysle pokračovať v balistickom programe a posilniť svoje vojenské schopnosti napriek tlaku Spojených štátov. Iránsky prezident Hasan Rúhání o tom uistil počas vojenskej prehliadky v Teheráne.

„Posilníme naši obranu a vojenské schopnosti, či už sa vám to bude páčiť, alebo nie,“ povedal Rúhání, ktorý tak podľa agentúry AP narážal na prejav amerického prezidenta Donalda Trumpa na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN.

V prejave Trump označil Irán za „skorumpovanú diktatúru“, ktorá sa z prosperujúceho štátu premenila na hospodársky rozvrátenú oblasť, ktorej hlavným vývozným artiklom je násilie. Režim v Iráne je vražedný a destabilizuje svet, dodal Trump.

Iránsky prezident Hasan Rúhání (druhý zprava)... Foto: SITA/AP, Ebrahim Noroozi
Hasan Rúhání, iran Iránsky prezident Hasan Rúhání (druhý zprava) počas vojenskej prehliadky v Teheráne.

Trump je ako Goebbels, uviedol iránsky politik

Predseda iránskeho parlamentu Alí Laridžání prirovnal počínanie amerického prezidenta Donalda Trumpa k rokovaniam niekdajšieho nacistického pohlavára, Hitlerovho ministra propagandy Josepha Goebbelsa.

„Trump sa zrejme vo svojom klamaní riadi Goebbelsovou doktrínou,“ citovala Laridžáního agentúra ISNA. Predseda parlamentu sa vo svojom vyhlásení odvolal na Goebbelsovv citát, že „lož sa musí len dostatočne často opakovať. Potom sa stáva pravdou“.

Larídžání Trumpa obvinil z toho, že vo svojom prejave na pôde OSN šíril mnohé lži, okrem iného o demokracii v Iráne. Trumpova rétorika pripomína skôr „majiteľa nočného klubu“ ako amerického prezidenta, povedal vplyvný predseda iránskeho parlamentu.

Trump podľa neho politicky žije stále ešte v 70. rokoch. Svet sa zmenil, Trump si nevšimol. Irán už nie je krajina komandovaná USA, ale nezávislý štát, ktorý si od nikoho nenechá rozkazovať, povedal Larídžání.

MAAE: Irán záväzky dodržiava

Americký prezident pri svojej predvolebnej kampani okrem iného ostro napádal dohodu, ktorú Irán v roku 2015 podpísal s USA, Ruskom, Čínou, Britániou, Francúzskom a Nemeckom. Irán sa zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie ekonomických sankcií.

Dohoda nezakazuje Iránu vyvíjať rakety, ale rezolúcia BR OSN, ktorá ju potvrdila, žiada od Teheránu, aby nevyvíjal strely schopné niesť jadrové hlavice, poznamenala agentúra AFP.

Trump označil túto dohodu za najhoršiu, aká bola kedy podpísaná a vyhráža sa jej zrušením. V utorok na Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov tento názor zásadne zopakoval.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) však minulý mesiac uviedla, že Irán v zásade dodržiava záväzky plynúce z jadrovej dohody.

Zástancovia dohody z roku 2015 tvrdia, že medzinárodný dohľad zabezpečí, že Irán nevyrába jadrové bomby. Teherán tvrdí, že jadrové zbrane nevyvíja.

Trump do polovice októbra oznámi Kongresu, či Irán svoje záväzky plynúce zo zmluvy plní alebo nie. Ak oznámi, že Teherán tak nerobí, Kongres bude môcť opäť voči Iránu uložiť sankcie.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea #Irán #Hasan Rúhání #Donald Trump #raketový test