Nemecké voľby vyhrala Merkelová. Strany vyzvala k zodpovednosti

Nemecké parlamentné voľby vyhrala konzervatívna únia kancelárky Angely Merkelovej CDU/CSU so ziskom 33 percent hlasov.

24.09.2017 18:07 , aktualizované: 25.09.2017 04:31
debata (224)

Sociálna demokracia Martina Schulza SPD získala 20,5 percenta. Tretia skončila Alternatíva pre Nemecko AfD s 12,6 percentami. Potvrdili to oficiálne výsledky volieb po sčítaní hlasov vo všetkých volebných obvodoch.

Po štyroch rokoch sa vracia do parlamentu FDP, ktorá získala 10,7 percenta hlasov. Bude tam tiež Ľavica, ktorá má 9,2 percenta a Zelení, ktorí získali 8,9 percenta hlasov.

Merkelová sa víťazstvom v štvrtých voľbách v rade vyrovnala velikánom nemeckej politiky Konradovi Adenauerovi (na čele vlády 1949–1963) a Helmutovi Kohlovi (1982–1998).

Po výrazných stratách, ktoré zaznamenali strany doterajšej vládnej koalície, se ako o možnej budúcej koalícii hovorí o spojení CDU/CSU, FDP a Zelených. Sociálna demokracia oznámila, že chce odísť do opozície.

Francúzsko a Nemecko budú naďalej spolupracovať v záujme oboch krajín a Európskej únie, uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron. „Volal som Angele Merkelovej, aby som je zablahoželal. Budeme odhodlane pokračovať v našej spolupráci, zásadnej pre Európu a naše krajiny,“ uviedol šéf francúzskeho štátu na twitteri.

Konečné výsledky volieb

Strana Volebný výsledok
Únia CDU/CSU 33%
SPD 20,5%
AfD 12,6%
FDP 10,7%
Ľavica 9,2%
Zelení 8,9%

Zdroj: ČTK

Volebná účasť dosiahla podľa ZDF 76,5 percenta, pred štyrmi rokmi to bolo 71,5 percenta.

Spolkový snem by mohol byť najväčší v histórii podľa aktualizovanej prognózy televízie ARD. Môže mať 690 poslancov, doteraz ich bolo 630.

239 obsadí Merkelovej strana, 149 pripadne SPD, 94 AfD, 77 FDP, 66 Ľavici a 65 strane Zelených.

Podľa odhadov ZDF zasadne v novom Spolkovom sneme do lavíc spolu dokonca až 70O poslancov. 243 za úniu CDU/CSU, 153 za SPD, 96 za AfD, 76 za FDP, Zelení budú mať 67 kresiel a Ľavica 65.

Najdôležitejšie informácie

  • Volebné miestnosti uzavreli o 18:00
  • Právo hlasovať malo zhruba 61,5 milióna voličov v asi 73 500 volebných miestnostiach
  • Vyhrala Merkelová, Schulz priznal porážku
  • SPD chce byť v opozícii, do úvahy tak prichádza trojkoalícia CDU/CSU, FDP a Zelení
  • Volebná účasť dosiahla asi 76,5 percenta
  • Ľudia si vyberali zo 42 strán

Schulz: Trojkoalícia bude koalíciou paralyzovanou

K zodpovednosti v búrlivých časoch vyzvala Merkelová strany, ktoré se dostali do parlamentu. Urobila tak v povolebnej televíznej diskusii.

Liberálna FDP a Zelení se nechcú nechať násilne zatlačiť do koalície. Merkelová je každopádne presvedčená, že se jej podarí zostaviť stabilnú vládu.

Podľa predsedu sociálnych demokratov Martina Schulza, ktorý zopakoval, že jeho strana sa chystá do opozície, koalícia CDU/CSU, FDP a Zelených bude „paralyzovanou koalíciou“, pretože strany majú príliš rôznorodé programy.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová reaguje na... Foto: Reuters, AXEL SCHMIDT
merkelova Nemecká kancelárka Angela Merkelová reaguje na svoje víťazstvo v parlamentných voľbách 2017.

Merkelová má dva varianty

„Žijeme v búrlivých časoch, všetci to vieme,“ povedala kancelárka v rozhovore so zástupcami všetkých siedmich strán, o ktorých sa odhaduje, že sa dostanú do parlamentu. Požiadala ich tiež, aby prevzali zodpovednosť. „Nemecko má pre budúcnosť veľa úloh,“ povedala.

Merkelová odmietla špekulácie, že menšinová vláda môže byť prvou, ktorá sa objaví. „Mám v úmysle vytvoriť stabilnú vládu v Nemecku,“ povedala. Zdôraznila, že na základe čísel je možné zostaviť dve koalície – s FDP a Zelenými, ale aj veľkú koalíciu s SPD. „Sociálna demokracia ale zjavne nie je k dispozícii na rozhovory,“ dodala.

Úniu CDU/CSU voliči podľa prieskumu okrem iného potrestali aj za to, že kancelárka Merkelová je už dlho v úrade alebo že zanedbala obavy spojené s migráciou. Analytici súhlasia, že výhra CDU/CSU v nemeckých voľbách znamená kontinuitu a pokračovanie súčasného smerovania najsilnejšej európskej ekonomiky.

Angela Merkelová, na fotografii počas prvého... Foto: Reuters, FABRIZIO BENSCH
Angela Merkelová Angela Merkelová, na fotografii počas prvého povolebného prejavu, bude zrejme po štvrtýkrát v rade nemeckou kancelárkou.

Merkelová chcela lepší výsledok

Chceli sme lepší výsledok, ale dosiahli sme naše ciele, povedala víťazka volieb a súčasná kancelárka Angela Merkelová. Môžeme vytvoriť vládu a nikto ju nemôže vytvoriť proti nám, dodala.

Vo svojom prejave tiež poďakovala voličom. Merkelová chce získať späť voličov alternatívnej strany AfD.

Spomenutý odhadovaný výsledok CDU/CSU (33,2%) by bol najhorším od roku 1949, kedy strana získala 31 percent.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová prežíva katastrofálnu noc. Parlamentné voľby síce vyhrala, ale na úkor jej najhoršieho volebného výsledku, napísala korešpondentka britskej BBC Jenny Hillová.

„Sme svedkami trestu Merkelovej za otvorenie dverí stovkám tisícov migrantov do Nemecka. Volebný tím Merkelovej to zistil príliš neskoro,“ povedala Hillová s tým, že Merkelovej sa v burcovaní voličov nedarilo.

Nemecká kancelárka a líderka vládnucej...
Angela Merkelová počas volieb.
+7Martin Schulz počas hlasovania v nemeckých...

Prieskum: AfD pochopila potreby Nemcov najlepšie

Alternatíva pre Nemecko podľa takmer polovice nemeckých voličov lepšie ako iné strany pochopila, že mnohí ľudia sa v Nemecku necítia bezpečne. Dokazuje to prieskumom verejnej mienky uskutočnený pre televíziu ARD. Prieskum ZDF zase ukazuje, že za protestnú stranu hlasovalo výrazne viac mužov ako žien.

49 percent voličov je presvedčených, že AfD rozumie bezpečnostným problémom Nemcov lepšie ako ostatné strany. Viac ako tretina – 35 percent – považuje za dobré, že strana chce výrazne znížiť príchod utečencov.

Ešte o dva percentuálne body viac voličov oceňujú snahy AfD o obmedzenie islamského vplyvu v spolkovej republike. Veľká väčšina Nemcov – 86 percent – je tiež presvedčená, že strana, ktorá bude tretím najsilnejším subjektom v Bundestagu, sa nedostatočne dištancuje od pravicových extrémistických postojov.

Proti strane AfD protestovalo niekoľko stoviek ľudí pred budovou v centre Berlína, kde má strana svoju volebnú centrálu. Rovnaké protesty sa odohrali aj v iných mestách, napríklad vo Frankfurte nad Mohanom.

Online z nemeckých volieb prináša ČTK

Sú pripravení rokovať o budúcej vláde

Slobodí demokrati FDP a Zelení sú podľa DPA pripravení na koaličné rozhovory s konzervatívnou kancelárkou Angelou Merkelovou, avšak istota zriadenia spoločnej vlády nie je vopred daná.

„Nikto nás nemôže do koalície napchať,“ povedal podpredseda FDP Wolfgang Kubicki. Šéf Zelených Anton Hofreiter povedal, že jeho skupina je pripravená uskutočniť „vážne rozhovory“ s inými demokratickými stranami.

Očakávané tretie miesto AfD označil Hofreiter za veľmi horké pre všetkých obyvateľov krajiny.

Schulz uznal porážku

Za horký deň sociálnej demokracie označil nedeľu predseda SPD Martin Schulz. Podľa neho bude strana bojovať za svoje hodnoty v nemeckom parlamente. Schulz tiež uznal porážku s konzervatívnou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Vedenie koaličnej sociálnej demokracie v čele s Martinom Schulzom sa po vyhlásení odhadovaných výsledkov volieb rozhodlo pre odchod do opozície, uviedla agentúra DPA. Po tomto oznámení zo strany SPD je zrejmé, že jediná koalícia, ktorá prichádza v Nemecku do úvahy (pri vylúčení AfD) je trojkoalícia CDU/CSU, slobodných demokratov FDP a Zelených.

Poženieme ich a zoberieme si svoju krajinu späť, povedal volebný líder antiimigračnej strany Alternatíva pre Nemecko Alexander Gauland po vyhlásení odhadovaných výsledkov.

Nemožné sa stalo realitou, uviedla na twitteri Frauke Petryová, šéfka AfD.

Angela Merkelová využila svoje hlasovacie právo v Berlíne.
224 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #SPD #Voľby v Nemecku #CDU/CSU #spolkový snem #Martin Schulz #AfD #nemecké voľby