SOHR: Rusko v sýrskom Idlibe bombardovalo 'svojich', zomrelo 45 rebelov

Prečo ruské nálety mierili práve na členov Légia Šám ešte nie je jasné.

24.09.2017 18:54
debata (100)

Najmenej 45 rebelov z islamistickej skupiny Fajlak aš-Šám (Légia Šám) zomrelo pri ruských náletoch v sýrskej provincii Idlib. S odvolaním sa na exilovú Sýrsku organizáciu pre ľudské práva (SOHR) to uviedla agentúra AFP.

Islamistická skupina Légia Šám sa pod ruským dohľadom zúčastnila nedávnych mierových rozhovorov v kazašskom hlavnom meste Astana.

Členovia sýrskej civilnej obrany prehľadávajú... Foto: SITA/AP, Syrian Civil Defense White Helmets
sýria, nalet, idlib Členovia sýrskej civilnej obrany prehľadávajú ruiny jedného z domov, ktorý sa zrútil po ruskom nálete v provincii Idlib.

Bombardovanie zasiahlo základňu Fajlak aš-Šám v Idlibe, ktorý patrí k štyrom bezpečnostným zónam, na ktorých sa v máji dohodli Moskva, Teherán a Turecko.

Bojovali aj proti džihádistom z al-Kájdy

SOHR pôvodne uviedlo, že pri sobotňajšej udalosti zomrelo 37 ľudí, ale počas noci sa našli ďalšie telá, ktoré sa nachádzali v suteréne zrútenej budovy v obci Tal Maradích, asi 55 kilometrov juhozápadne od Halabu (Aleppo).

Podľa AFP nálety zasiahli aj jaskyne, kde sa rebeli schovávali, vchody do jaskyne boli zasypané a povstalci sa tak nemohli dostať von.

Fajlak aš-Šám, ktorá je spriaznená s Moslimským bratstvom, sa zameriava najmä na provincie Idlib a Halab. V rámci skupiny bojujú za ňu tisíce islamistov. V minulosti bojovníci Fajlak aš-Šámu bojovali proti spojeneckým džihádistom al-Kájdy pôsobiacim v častiach provincie Idlib, kde bezpečnostná zóna neplatí.

Ruská politika je o zabíjaní

Zástupca Fajlak aš-Šámu z obce Tal Maradi v rozhovore s AFP potvrdil ruský bombový útok a tiež uviedol, že jeho skupina sa zúčastnila rozhovorov v Astane.

„Rusko nemôže byť vnímané ako spojenec alebo neutrálna krajina, aj keď sme sa zúčastnili rozhovorov v Astane,“ povedal Idrís Ráad. „Ruský bombový útok nie je prekvapujúci, ruská politika je založená na zločine a zabíjaní od začiatku intervencie v Sýrii,“ dodal.

Ruská vláda sýrskemu prezidentovi Bašárovi al-Asadovi poskytuje od roku 2015 významnú vojenskú podporu, ktorá postupne zmenila pomer síl na sýrskom bojisku.

Sýrska občianska vojna, ktorá bola vyvolaná represiami prodemokratických demonštrácií v roku 2011, sa v priebehu rokov komplikovala za účasti rôznych regionálnych a zahraničných mocností. Násilie si vyžiadalo vyše 330 000 životov a prinútilo niekoľko miliónov ľudí opustiť svoje domovy.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Idlib #ruské nálety #vojna v Sýrii #Légia Šám