Nemeckí odborníci: AfD sedí pri vládnom stole, v kampani bolo cítiť hnev a napätie

"Merkelová aj teraz v kampani robila to, čo robí vždy. Snažila sa zostať taká vágna, ako sa len dá,“ pripomenul pre Pravdu Christian Schweiger z univerzity v Chemnitzi.

24.09.2017 21:07
debata (7)

"Svojím spôsobom už Alternatíva pre Nemecko sedí pri vládnom stole. Je to najvplyvnejšia strana, lebo dýcha na chrbát tradičným subjektom,“ povedal pre BBC volič AfD Rolf Kronhagel vo Schwerine vo východnom Nemecku.

"Môžete to vidieť na konkrétnych výsledkoch nových azylových zákonov. Ľudia sú unavení z toho, že počúvajú stále tie isté reči,“ vyhlásil Kronhagel.

Angela Merkelová, na fotografii počas prvého... Foto: Reuters, FABRIZIO BENSCH
Angela Merkelová Angela Merkelová, na fotografii počas prvého povolebného prejavu, bude zrejme po štvrtýkrát v rade nemeckou kancelárkou.

Hnev a napätie medzi voličmi

"V kampani sa neriešili veľké témy, ale mohli ste cítiť hnev a napätie, kdekoľvek Merkelová a Schulz verejne vystupovali. Týkalo sa to najmä východného Nemecka, kde ich vítali hlasné protesty a urážky,“ reagoval pre Pravdu Thorsten Benner, šéf Inštitútu pre globálnu politiku v Berlíne.

"Osemdesiat percent Nemcov sa však stále identifikuje z politického hľadiska ako stredopravicoví alebo stredoľavicoví. Je to dosť veľa v porovnaní s viacerými inými krajinami EÚ,“ uviedla pre Pravdu odborníčka na Nemecko Emily Mansfieldová z organizácie Economist Intelligence Unit.

"Hoci vytvorenie koalície bude určite zložité, je pravdepodobné, že vyústi v podobnú politickú agendu, akú má súčasná vláda,“ predpokladá Mansfieldová.

Kancelárka zostala vágna

"Merkelová aj teraz v kampani robila to, čo robí vždy. Čo sa týka mnohých politických otázok, snažila sa zostať taká vágna, ako sa len dá. Vo všeobecnosti sa snažila byť v pozícii pragmaticky umiernenej, ako niekto, kto pevne stojí na centristických pozíciách. Merkelovej mimoriadne pomohlo, že bavorská CSU ju nakoniec jednoznačne podporila. Skončila sa tak vojna slov o migračnú politiku. Tá dominovala vzťahom CDU/CSU od leta 2015,“ pripomenul pre Pravdu Christian Schweiger z univerzity v Chemnitzi.

Podľa odborníka sa kresťanskodemo­kratické strany držali dohodnutej jednoty napriek podstatným problémom, ktoré ich delili. "Ale po voľbách sa pravdepodobne rozdielne prístupy opäť prejavia,“ predpokladá Schweiger.

SPD mala prísť s niečím novým

"Merkelová v zásade odráža nemecký charakter. Chceme byť pragmatickí. Od lídrov žiadame, aby sa orientovali na konsenzus a na jednotu. Ale povedal by som, že to viac platí v západnej časti krajiny. Občanov na východe stále viac hnevá Merkelovej štýl líderstva a volajú po radikálnej zmene,“ uviedol politológ.

Schweiger pripomína, že keď SPD pod vedením Martina Schulza, ktorý ešte nedávno šéfoval Európskemu parlamentu, chcela reálne vyzvať kancelárku, mala prísť s niečím novým. Príliš odlišnú víziu však sociálni demokrati nedokázali predstaviť.

Schulz u Nemcov nezarezonoval

"Schulz prišiel zvonku. Veľmi rýchlo sa mu podarilo vzbudiť veľké nádeje. Nedokázal však nadviazať na počiatočný entuziazmus konkrétnymi politickými návrhmi. Bol príliš blízko Merkelovej,“ tvrdí Schweiger.

"Spočiatku bol Schulz sľubnou novou tvárou. Zdalo sa, že by mohol zmeniť nemeckú politiku. Jeho program sociálnej spravodlivosti však okrem jadra voličov SPD u Nemcov príliš nezarezonoval. A program ľavice v bol príliš podobný CDU. Obe strany sľubovali znižovanie daní a viac investícií,“ vysvetlila aj Mansfieldová.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #SPD #Voľby v Nemecku #CDU/CSU #AfD #nemecké voľby