Danko: Slovensko bude prísne kontrolovať snahy o lobing pri nákupe vojenskej techniky

Spoločné postupy pri obrane a ochrane Českej republiky a Slovenska, kvalita potravín a ich cena a spoločná príprava osláv významných slovensko-českých historických udalostí. To sú témy rokovania predsedu Národnej rady SR Andreja Danka s predsedom vlády Českej republiky Bohuslavom Sobotkom a v utorok v Prahe.

25.09.2017 12:38
sns, slovenska narodna strana, danko Foto: ,
Šéf národniarov Andrej Danko zrušil cestu do Švédska, aby nevznikali pochybnosti v súvislosti s nákupom vojenskej techniky.
debata (10)

Danko a Sobotka hovorili o konkrétnych výsledkoch spolupráce aj v oblasti obrany, čo napríklad deklaruje aj úspešne zavŕšený proces prípravy dvojstrannej Zmluvy o spolupráci pri vzájomnej ochrane vzdušného priestoru, ktorá bola podpísaná v Bruseli na začiatku tohto roka.

„Nákup novej techniky ako aj toľko diskutovaných Gripenov sa vždy dá vylepšiť. Rokovať môžeme aj s našimi českými partnermi. Rozprávali sme sa o rôznych možnostiach, napríklad aj o možnosti pristúpenia k ich kontraktu. Musíme transparentne pristúpiť k výberu takých strojov, musia spĺňať všetky prísne parametre,“ povedal Danko po stretnutí s predsedom českej vlády Sobotkom.

Pre Gripeny Danko zrušil cestu do Švédska

Predseda NR SR na brífingu dodal, že naozaj veľmi prísne bude Slovensko kontrolovať akékoľvek snahy o lobing pri nákupe vojenskej techniky.

„Aj preto som napríklad zrušil oficiálnu cestu do Švédska, aby nevznikali žiadne pochybnosti,“ vysvetlil. Stretnutie s predsedom vlády ČR sa uskutočňuje počas ostrej volebnej kampane a v deň schvaľovania rozpočtu v Českej republike.

Sobotka s Dankom diskutoval tiež o spoločnej príprave osláv významných slovensko-českých historických udalostí, keďže si v budúcom roku pripomenieme široké spektrum výročí, ktoré majú zásadný historický význam pre oba naše národy a naše bilaterálne vzťahy.

Obaja predsedovia vyslovili presvedčenie, že z najbližších volieb v Českej republike vzíde stabilná vláda, ktorá bude pokračovať v intenzívnej spolupráci so Slovenskom vo všetkých oblastiach. Parlamentnú delegáciu čakajú rokovania na pôde Českej snemovne a Senátu ČR ako aj stretnutia s predstaviteľmi priemyselno-technologických spoločností.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Bohuslav Sobotka #Andrej Danko #nákup vojenskej techniky