Merkelová: O vláde chcem rokovať s FDP, Zelenými i SPD

Pri zostavovaní novej nemeckej vlády bude chcieť únia konzervatívnych strán CDU/CSU rokovať so slobodnými demokratmi (FDP), Zelenými, ale aj so sociálnymi demokratmi (SPD).

25.09.2017 14:17 , aktualizované: 17:04
Merkelová, nemecké voľby Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová rezolútne odmietla predčasné voľby.
debata (43)

Po rokovaní vedenia kresťanských demokratov to v pondelok uviedla kancelárka Angela Merkelová. Dôležité je podľa nej vytvoriť stabilný kabinet. Špekulácie o predčasných voľbách odmietla.

Strana podľa Merkelovej počas pondelkového rokovania analyzovala aj dôvody, prečo stratila voličov v prospech FDP a protimigračnej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). Najmä druhú skupinu voličov chce CDU získať späť prostredníctvom dobrej politiky a riešenia problémov, dodala kancelárka.

S SPD chce kancelárka rokovať napriek tomu, že sociálni demokrati už krátko po zverejnení odhadov výsledkov nedeľňajších parlamentných volieb oznámili, že po štyroch rokoch účasti v koaličnej vláde s CDU/CSU odchádzajú do opozície. SPD získala v nedeľu najnižší počet hlasov v histórii Spolkovej republiky. CDU/CSU získala 33 percent hlasov – horší výsledok zaznamenali len v prvých parlamentných voľbách v roku 1949.

Podľa Merkelovej CDU/CSU chce dosiahnuť lepší výsledok, ale dosiahla svoj cieľ byť najsilnejšou frakciou v parlamente a získať dôveru voličov na vytvorenie vlády. Kancelárka zdôraznila, že vyhrať parlamentné voľby po dvanástich rokoch pri moci nie je samozrejmosťou.

„Keď nám dá volič zadanie, je našou povinnosťou ho splniť,“ povedala. „Som optimistka pri hľadaní riešení,“ dodala. So všetkými stranami, s ktorými má CDU/CSU v úmysle rokovať, je podľa Merkelovej možné vytvoriť vládu.

Strana podľa Merkelovej počas pondelkového rokovania „triezvo“ analyzovala aj dôvody, prečo stratila 1,3 milióna voličov v prospech FDP a milión v prospech protimigračnej strany Alternatíva pre Nemecko (AFD). Najmä druhá skupina voličov chce, aby sa CDU vrátilo k „dobrej politike a riešeniu problémov“, dodal kancelárka. Priznala, že si uvedomuje, že polarizácia spoločnosti sa vzťahuje aj na jej osobu. Prítomnosť protimigrantskej AfD v parlamente však podľa nej nebude mať vplyv na nemeckú migračnú politiku.

Pre Fica je podstatná proeurópska orientácia

Premiér Robert Fico zablahoželal nemeckej kancelárke Angele Merkelovej k víťazstvu v nemeckých parlamentných voľbách. Uviedol to na svojom facebookovom profile Robert Fico, predseda vlády Slovenskej republiky.

Ako sa píše v statuse, Fico s rešpektom vníma aj výsledok sociálnodemokra­tickej strany a želá Martinovi Schulzovi len to najlepšie v opozícii, pre ktorú sa táto strana nakoniec rozhodla.

„Je veľmi dobré, že v Nemecku bude štandardná demokratická a kontinuálna vláda, pretože podstatná je proeurópska orientácia. Počkáme na zostavenie vlády a potom predpokladám, že staronová nemecká spolková kancelárka A. Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron spoločne začnú presadzovať väčšiu integráciu EÚ, najmä v rámci eurozóny. Záujmom Slovenska je samozrejme byť pri tom a aktívne sa zapájať do procesu kľúčových rozhodnutí o ďalšej budúcnosti EÚ,“ píše premiér na Facebooku.

Juncker: Európa potrebuje silnú nemeckú vládu viac ako kedykoľvek predtým

Európa v terajšej zložitej svetovej situácii potrebuje viac ako inokedy silnú nemeckú vládu schopnú aktívne formovať budúcnosť kontinentu, povedal v pondelok v nemeckej kancelárke Angele Merkelovej šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Predseda výkonnej rady EÚ ráno telefonicky blahoželal Merkelovej k historickému štvrtému víťazstvu v rade v nedeľných nemeckých parlamentných voľbách. O telefonáte a aj o písomnom pozdrave informovala hovorca komisie Margaritis Schinas.

V liste nemeckej kancelárke Juncker podľa Schinasa vyjadril svoje presvedčenie, že nadchádzajúce rokovania o novej nemeckej koaličnej vláde prispejú k vzniku silného kabinetu v Berlíne.

Voľby v Nemecku vyhrala konzervatívna únia CDU / CSU kancelárky Merkelovej, ktorá ale utrpela straty, rovnako ako jej doterajší koaličný partner, sociálna demokracia (SPD) na druhej priečke. Najdôležitejšia politička modernej Európy bude doma pravdepodobne čeliť komplikovaným rokovaniam o koalícii s liberálnou FDP a Zelenými. V novom Bundestagu je treťou najsilnejšou stranou protiúnijová, protimigračná a protiislamská Alternatíva pre Nemecko (AFD).

„Je potrebné rozlišovať medzi tými, ktorí spochybňujú naše osobitné politiky od tých, ktorí sa snažia zničiť Európsku úniu,“ povedal v pondelok Schinas. Preto je potrebné hľadať skutočné odpovede na problémy, ktorým čelia ľudia v EÚ. „Je tiež potrebné čeliť populistickým vyhláseniam a lepšie vysvetľovať Európu,“ povedal.

Prepad SPD je sklamaním pre jej lídra a niekdajšieho predsedu europarlamentu Martina Schulza, Junckerovho dlhoročného priateľa a na európskej úrovni jedného z najbližších spoluhráčov. „Predseda (Európskej komisie) so Schulzom hovoril telefonicky. K priateľom je veľmi lojálni,“ podotkol v pondelok Junckerov hovorca Schinas.

Nemeckí voliči potrestali veľkú koalíciu, nová tak ľahko nevznikne

Výsledky nemeckých parlamentných volieb výrazne ovplyvnila migračná kríza aj únava voličov z štvorročnej vlády veľkej koalície konzervatívnej únie CDU/CSU a sociálnej demokracie (SPD). Obe strany voliči tvrdo potrestali a dali jasne najavo, že chcú zmenu, a to aj vo forme silnej podpory antimigračnej a protiislamskej Alternatívy pre Nemecko (AFD). Na vládnej úrovni sa však zmena vôbec nemusí rodiť ľahko, strany prípadnej koalície – CDU/CSU, Slobodná demokratická strana (FDP) a Zelení – sú totiž značne odlišné.

Pred dvoma rokmi nikto nepochyboval o tom, že dlhoročná kancelárka Angela Merkelová (CDU) vyhrá suverénne aj ďalšie parlamentné voľby. Nemecku sa darilo ekonomicky, bolo lídrom európskej politiky a preferencie CDU/CSU boli na úrovni okolo 41 percent. Ale potom prišla migračná kríza a rozhodnutie Merkelovej v septembri 2015 nekontrolovať na hranicich Nemecka žiadateľov o azyl.

Hoci Merkelová a veľká koalícia odvtedy zmenili svoju migračnú politiku, vtedajšie rozhodnutie dodnes rozdeľuje krajinu. Sama Merkelová v pondelok povedala, že je jasné, že polarizácia spoločnosti súvisí s jej osobou. Toto nepriamo potvrdzuje verejný televízny prieskum ARD, v ktorom 55% Nemcov vyjadrilo presvedčenie, že CDU zanedbá obavy ľudí v oblasti utečeneckej politiky. Štyridsaťdeväť percent voličov sa vyjadrilo, že to bola Alternatíva pre Nemecko, ktorá lepšie ako ostatné strany pochopila, že sa mnohí ľudia necítia bezpečne.

AfD vzala voličov všetkým

Je to AfD, ktorá je podľa mnohých skutočným víťazom volieb, z odklonu časti voličov od Merkelovej dokázala vyťažiť najviac. Strana, ktorá vznikla pred štyrmi rokmi ako odporca politiky v eurozóne, postupne posunula programové zameranie na migračnú politiku a v nedeľu vzala voličov všetkých ostatných parlamentných strán. Dokladajú to aj povolebné prieskumy, podľa ktorých „protestná strana“, ktorá bola na východe krajiny dokonca druhá najúspešnejšia, prebrala takmer milión voličov CDU/CSU a ďalších zhruba pol milióna od SPD.

Opačný obrázok sa naskytá práve pri dvojici koaličných partnerov, ktorí získali takmer o 14 percentuálnych bodov menej hlasov ako pred štyrmi rokmi. Okrem AfD voličov prevzali všetky ostatné strany. Podľa pozorovateľov a aj lídra sociálnych demokratov Martina Schulza je to jasný signál, že ľudia nechcú pokračovanie veľkej koalície. Tá v povojnovom Nemecku vznikla len trikrát, v posledných troch voľbách dvakrát.

Sociálni demokrati mali pocit, že zo všetkých úspechov veľkej koalície profituje najmä kancelárka. Odborníci tiež poukazujú na to, že dlhoročná veľká koalícia, a teda aj nedostatok silnej opozície, ktorá by jasne vyjadrovala rôzne záujmy, môže viesť k posilneniu radikálnych strán. To je dôvod, prečo sa SPD, ktorá dosiahla najhoršie povojnové výsledky, rozhodla odísť do opozície.

Merkelová, ktorej strana dopadla od vojny horšie iba raz, tak s aktuálnym rozdelením síl v Spolkovom sneme, kde sedí ešte opozičná Levica, nemá na výber nič iné ako koalíciu CDU/CSU, FDP a Zelení. Avšak jej vznik môže byť oveľa komplikovanejší, než by boli rokovania o už vyskúšanej veľkej koalícii.

Merkelová chce mať vládu zostavenú do Vianoc

63-ročná politička chce mať vládu do Vianoc, ale najprv musí vyriešiť rozdiely medzi CSU a Zelenými, najmä v oblasti ochrany životného prostredia a migrácie. Pokiaľ ide o otázku utečeneckej politiky, má aj nevyriešené rozpory s CSU o vytvorení hranice pre prijímanie utečencov. V prípade slobodných demokratov by zas bolo potrebné vyžehliť nezhody s ostatnými stranami v oblasti európskej politiky, ku ktorej prehlbovaniu pristupujú liberáli nanajvýš opatrne.

Rokovania by na druhej strane mohol uľahčiť pocit, že s ak novej viacčlennej koalícii – aj keď o nej množstvo z predstaviteľov štvorice strán predtým nechcelo ani počuť – bude len ťažko hľadať akákoľvek iná alternatíva. Predčasné voľby všetky strany odmietajú. Sneha dospieť ku kompromisu by mohol dopomôcť aj úspech Alternatívy pre Nemecko, ktorá je teraz treťou najsilnejšou stranou v parlamente a ďalšie voľby by ju mohli ešte viac posilniť.

S AfD sa ostatné strany, ktoré s ňou vylučujú spoluprácu, budú aj tak musieť naučiť vychádzať. Už teraz hľadajú cesty ako a či vôbec na často radikálne výroky z jje radov reagovať a aj spôsob, ako prilákať späť nespokojných voličov. Nie je pri tom vylúčené, že im AfD pomôže nájsť recept sama. Stranu, ktorej predsedníčka Frauke Petryová v pondelok odmietla vstúpiť do do vlastnej parlamentnej frakcie, totiž dlhodobo trápia vnútorné problémy. Tie pritom na celonemeckej scéne budú viditeľné oveľa viac ako doteraz.

Ankara Berlínu ponúka normalizáciu, Poľsko dúfa v posilnenie vzťahov

Ak Nemecko urobí jeden krok smerom k normalizácii vzťahov s Tureckom, Ankara odpovie dvoma. V komentári k výsledkom nemeckých parlamentných volieb to povedal turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Çavuşoglu. „Nemecko by sa malo poučiť zo svojich chýb,“ povedal minister v tureckom rozhlase.

Vzťahy Nemecka, kde žije niekoľkomiliónová turecká menšina, a Turecka sú už druhý rok veľmi napäté. Zhoršili sa najmä potom, čo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan začal ťaženie proti svojim odporcom po minuloročnom nevydarenom pokuse o štátny prevrat.

Volebné víťazstvo koalície pod vedením Angely Merkelovej privítala poľská konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS). Premiérka Beata Szydlová v pozdravnom telegrame do Berlína vyjadrila nádej, že budúca vláda „bude prospievať Nemecku, európskej integrácii a posilnenii dobrých vzťahov s Poľskom“.

Vplyvný člen PiS Ryszard Czarnecki v komentári v denníku Rzeczpospolita privítal volebnú porážku nemeckých sociálnych demokratov, ktorí sa netajili kritikou politického smerovania Poľska za vlády PiS.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #spolková kancelárka #nemecké voľby