Ruská armáda údajne útočí na koalíciu, ktorá v Sýrii bojuje proti IS

Arabsko-kurdská koalícia bojujúca v Sýrii proti radikálom z tzv. Islamského štátu (IS) obvinila ruskú a sýrsku armádu, že útočia na jej pozície. Podľa vyhlásenia koalície ruské lietadlá zasiahli východnú provinciu Dajr az-Zaur, kde jednotky pred niekoľkými dňami bojovali proti IS. Koalícia tiež tvrdí, že niektorí z jej členov stratili život a iných zranili. Damask a Moskva zatiaľ správu nekomentovali.

25.09.2017 14:29 , aktualizované: 16:45
Ruský vojak Foto:
Ruský vojak stráži tržnicu v meste Dajr az-Zaur v Sýrii.
debata (65)

Okrem iného zasiahli zariadenie na spracovanie plynu a niekoľko členov jednotiek, ktoré podporujú Spojené štáty v boji proti IS, zranili alebo zabili. Tieto jednotky sú združené v arabsko-kurdskej koalícii s názvom Sýrske demokratické sily (SDF).

V sobotu sa koalícii podarilo vytlačiť stíhačky IS z plynového poľa spoločnosti Conoco a z tamojšej továrne na spracovanie plynu, ktorá bola najdôležitejším podnikom svojho druhu v Sýrii pred sýrskym konfliktom.

Ruské ministerstvo obrany naopak zdôrazňovalo, že ruské bombardovanie bolo zamerané na konkrétne ciele a SDF pri ňom zasiahnuté neboli.

Okrem toho Moskva obvinila Spojené štáty, že sú zodpovedné za smrť ruského generála, ktorý zomrel v Sýrii po zásahu granátom. Smrť Valerija Asapova je podľa námestníka ministra zahraničných vecí Sergeja Rjabka výsledkom „duálnej politiky USA“. Ruský diplomat povedal, že je to „krvavá daň za dvojakosť americkej politiky“ v boji proti terorizmu.

Koalícia SDF obvinila Rusko z útoku na svojich ľudí už 16. septembra v blízkosti provincie Dajr az Zaur. Rusko potom tvrdenie odmietlo.

Hovorkyňa SDF najnovšie povedal, že útoky pokračujú. „Máme právo na odvetnú operáciu proti akýmkoľvek silám,“ povedala.

Bojuje sa aj v obci, kde sa narodil Asadov otec

Boje taktiež hlásia zo severozápadnej Sýrie. V dedine Kardáha, kde sa narodil otec súčasného prezidenta, Háfiz Asad, zomreli dvaja civilisti. Ďalších dvoch ľudí zranili, uviedli sýrske štátne médiá.

Háfiz Asad sa narodil v obci v roku 1930 a tam ho aj pochovali v roku 2000. Obec, ktorá sa nachádza v provincii Latakia, doteraz v súčasnej občianskej vojne ušetrili.

Boj proti IS sa sústreďuje v Dajr az-Zaure a Rakke. Na tamojšom štadióne členovia IS podľa aktivistov zo skupiny Rakka24 držia niekoľko stoviek rodín ako rukojemníkov a sú odhodlaní ich používať ako živé štíty.

Aktivisti z Rakka24 sú v kontakte s týmito rodinami, ale správu nemôžu nezávisle overiť zahraničné médiá. Podľa aktivistov sa snažia preniknúť na štadión kurdské jednotky, ktoré sú zapojené do boja proti IS.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #občianska vojna #Islamský štát #IS #arabsko-kurdská koalícia