Čínske úrady cudzincom dočasne zakážu vstup do Tibetu

Čína všetkým cudzincom dočasne zakáže vstup do Tibetu. Dôvodom je zjazd Komunistickej strany v Pekingu, ktorý sa začne 18. októbra a mal by trvať zhruba 10 dní.

25.09.2017 15:36
Palác Potala, Lhasa, Dalajláma Foto:
Palác Potala v Lhase, v ktorom žil 14. dalajláma, kým nemusel v roku 1959 ujsť pred čínskymi vojakmi z Tibetu do exilu.
debata (1)

Zamestnankyňa štátom riadenej medzinárodnej tibetskej cestovnej agentúry v meste Lhasa povedala, že špeciálne povolenie na vstup do regiónu až do 29. októbra nedostane žiadny cudzinec. Ako ďalej uviedla, informovali ju, že vláda si rezervovala všetky izby v tibetských hoteloch, ktoré majú povolenie ubytovávať cudzincov.

Čína v čase konania významných politických udalostí pravidelne prijíma prísne bezpečnostné opatrenia a práve na Tibet už dlhodobo uvaľuje prísnejšie bezpečnostné a cestovné obmedzenia než na iné časti krajiny, pričom tiež od turistov požaduje špeciálne povolenie na návštevu.

Tvrdá rana pre tibetskú ekonomiku

Vzhľadom k tomu, že október je obľúbeným mesiacom pre cesty turistov do Tibetu, bude tento zákaz tvrdou ranou pre ekonomiku Tibetskej autonómnej oblasti, dodal pracovník medzinárodnej tibetskej cestovnej agentúry, ktorý si prial zostať v anonymite.

Mnoho Tibeťanov sa sťažuje, že Peking potláča ich budhistickú vieru, kultúru a tradičný spôsob života a opakovane protestujú proti dominancii Pekingu.

V posledných rokoch čínske úrady uzatvárajú tibetskú metropolu Lhasa pre cudzincov v marci, keď si Tibet pripomína citlivé výročia. Ide predovšetkým o výročie povstania Tibeťanov proti čínskej nadvláde z 10. marca 1959, ktoré tvrdo potlačila čínska armáda.

Zásah neprežilo 87000 Tibeťanov, tibetský duchovný vodca dalajláma potom utiekol do indického exilu nasledovaný tisíckami svojich stúpencov.

V marci 2008 protesty vedené budhistickými mníchmi proti čínskej nadvláde v Tibete prerástli do nepokojov, pri ktorých tibetskí výtržníci v Lhase zapaľovali obchody. Násilie si podľa oficiálnych údajov vyžiadalo 19 ľudských životov.

V Stálom výbore politbyra zrejme zostanú len premiér a prezident

Peking tvrdí, že Tibet je čínskym teritóriom už viac ako sedem storočí, mnoho Tibeťanov je však presvedčených, že po väčšinu tohto obdobia boli nezávislým národom. Tibeťania sa tiež sťažujú, že čínska vláda a prílev migrantov narúšajú budhistickú kultúru a tradičný spôsob života.

Októbrový zjazd Čínskej komunistickej strany bude najdôležitejšou politickou udalosťou v tomto roku v Číne. Na zjazde, ktorý sa koná každých päť rokov, majú nahradiť päť zo siedmich členov Stáleho výboru politbyra, ktoré určuje situáciu v krajine. Vo výbore podľa analytikov zjavne zostane len prezident Si Ťin-pching a premiér Li Kche-čchiang.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #tibet #zjazd Komunistickej strany