Rusko porušuje na Kryme ľudské práva, mieni OSN

Podľa misie OHCHR krajina porušuje ľudské práva vnútením ruského občianstva tamojším obyvateľom a úmyselným presúvaním stoviek väzňov a zadržaných ľudí do ruských väzníc.

25.09.2017 18:49
debata (278)

Rusko sa na Kryme dopúšťa závažných porušení ľudských práv. Vyplýva to zo správy Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR), ktorý monitoroval situáciu na polostrove na žiadosť ukrajinskej vlády. Podľa správy krajina porušuje ľudské práva vnútením ruského občianstva tamojším obyvateľom a úmyselným presúvaním stoviek väzňov a zadržaných ľudí do ruských väzníc.

„Kľúčovým nálezom je vážne zhoršenie dodržiavania ľudských práv a základných slobôd na Kryme počas uplynulého tri a pol roka,“ uviedla vedúca monitorovacej misie OSN Fiona Frazer s tým, že presun väzňov porušuje medzinárodné právo. Tisícky krymských občanov, ktorí odmietli žiť pod ruskou správou, podľa nej odišli žiť na Ukrajinu, zatiaľ čo ďalšie desaťtisíce ľudí sa na Kryme zrazu stali „cudzincami a čelili značným ťažkostiam“, pretože buď odmietli ruské občianstvo alebo preň nesplnili podmienky. „To, že nemajú ruské občianstvo, ich obmedzilo a zabránilo im v získaní práce, zdravotnej starostlivosti, majetku a výkone ich politických práv,“ dodala.

Ruský diplomat v Ženeve trval na tom, že monitorovacia misia OHCHR nemá spôsobilosť na to, aby skúmala situáciu na Kryme, keďže je súčasťou Ruska. „Je zvláštne, že ľudkosprávna misia na Ukrajine hodnotí situáciu v Ruskej federácii,“ uviedol diplomat pod podmienkou anonymity. Rusko anektovalo Krym v roku 2014, za čo si odvtedy vyslúžilo od USA a Európskej únie početné sankcie.

OHCHR v správe vyzýva Rusko, aby efektívne vyšetrilo správy o mučení, únosoch a vraždách na polostrove. Organizácia OSN zároveň kritizovala zamietnutie prístupu jej tímu na Krym. OHCHR vyzýva medzinárodnú komunitu, aby vytvorila v tejto veci na Moskvu nátlak.

278 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #OSN #Ukrajina #Krym