Nevyhlásili sme vám vojnu, odkazuje Biely dom do Pchjongjangu

O tom, že USA vyhlásili Pchjongjangu vojnu, hovoril severokórejský minister zahraničných vecí. Podľa Washingtonu však ide len o dezinterpretáciu.

25.09.2017 19:37 , aktualizované: 23:16
debata (105)
Americký prezident Donald Trump vyhlásil Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) vojnu. V pondelok sa tak vyjadril severokórejský minister zahraničia Li Jong-ho v reakcii na Trumpov sobotňajší príspevok na Twitteri, v ktorom uviedol, že líder komunistickej krajiny Kim Čong-un, ak neprestane so svojimi ostrými vyhláseniami, „tu už dlho nepobudne“. Podľa ministra má krajina vďaka tomuto vyjadreniu na základe charty OSN právo na protiopatrenia. Medzi ne má podľa šéfa severokórejskej diplomacie patriť aj „právo na zostrelenie amerických strategických bombardérov, aj keď nie sú vo vzdušnom priestore“ KĽDR. Trump v sobotu na Twitteri reagoval na vystúpenie Li Jong-hoa na pôde OSN. „Práve som počul ministra zahraničia Severnej Kórey hovoriť v OSN. Ak opakuje myšlienky malého raketového muža (Kim Čong-una, poz.red.), nepobudnú tu veľmi dlho!“ napísal prezident v príspevku. „Otázka, kto tu pobudne dlhšie, je teda zodpovedaná,“ reagoval na Trumpove slová v pondelok severokórejský minister zahraničia.

Nevyhlásili sme vám vojnu, odkazuje Biely dom do Pchjongjangu

Americká administratíva v pondelok odmietla, že by prezident Donald Trump vyhlásil vojnu komunistickej Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR). O tom, že USA vyhlásili Pchjongjangu vojnu, krátko predtým hovoril severokórejský minister zahraničných vecí Li Jong-ho. Podľa Washingtonu však ide len o účelovú dezinterpretáciu. „Spojené štáty Severnej Kórei nevyhlásili vojnu,“ odkázala hovorkyňa Bieleho domu Sarah Huckabee Sanders severokórejským predstaviteľom.

Slovami o vyhlásení vojny zo strany USA reagoval šéf severokórejskej diplomacie na Trumpov sobotňajší príspevok na Twitteri, v ktorom uviedol, že ak líder komunistickej krajiny Kim Čong-un neprestane so svojimi ostrými vyhláseniami, „už tu dlho nepobudne“.

Podľa severokórejského ministra má KĽDR vďaka tomuto vyjadreniu na základe charty OSN právo na protiopatrenia, medzi ktoré patrí aj „právo na zostrelenie amerických strategických bombardérov, aj keď nie sú v našom vzdušnom priestore“.

© Autorské práva vyhradené

105 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Donald Trump