Sedieť alebo kľačať počas hymny na americkom futbale? Neprípustné, tvrdí Trump

Viac ako dvesto hráčov NFL v zápasoch tohto kola pri hymne sedelo, kľačalo alebo sa modlilo. Podľa Trumpa by malo byť státie v pozore povinné a ak to niekto nedodrží, klub by ho mal vyhodiť.

25.09.2017 21:57
debata (23)

Najnovším terčom nevyberanej kritiky zo strany amerického prezidenta Donalda Trumpa sa stali cez víkend hráči amerického futbalu. Trumpovi sa nepozdáva ich kampaň, v rámci ktorej protestujú proti podľa nich pretrvávajúcej diskriminácii Afroameričanov v USA tým, že počas hrania americkej hymny pred zápasom sedia alebo kľačia. Podľa Trumpa by malo byť povinné, aby každý hráč amerického futbalu stál počas hymny v pozore. Hráčov, ktorí stáť odmietnu, by mali jednotlivé kluby jednoducho vyhodiť, mieni Trump.

„Stiahnite toho skysyna z ihriska,“ vyhlásil v nedeľu americký prezident na adresu jedného z hráčov na stretnutí s voličmi v Huntsville v štáte Alabama. Trumpových fanúšikov jeho vyhlásenie nadchlo, ešte v ten deň však vyvolalo búrku nevôle naprieč celou Národnou futbalovou ligou (NFL). „V tejto lige nie sú žiadni skysyni,“ odkázal Trumpovi tréner tímu Detroit Lions Jim Caldwell. Agentúra AP napočítala v nedeľu viac ako dvesto hráčov NFL, ktorí pri hymne sedeli, kľačali alebo sa modlili.

„Tak tých ľudí z Charlottesville nazval veľmi fajn ľudmi, ale my sme preňho sku**ysyni,“ komentoval Trumpove vyhlásenie hráč tímu Denver Broncos Brandon Marshall, pričom narážal na Trumpove reakcie na augustové zrážky medzi krajnými pravičiarmi a antirasistami v Charlottesville. Americký prezident po týchto udalostiach okrem iného hovoril, že v oboch táboroch boli „veľmi fajn ľudia“.

Aj podľa hviezdy Miami Dolphins Michaela Thomasa by sa mal Trump radšej venovať podstatnejším veciam, ako riešiť, či niekto stojí pri hymne v pozore, alebo nie. „Pri tom všetkom, čo sa teraz deje vo svete a súvisí so Spojenými štátmi, tak vás zaujíma práve toto, môj pane? Ste lídrom slobodného sveta, a toto je to, čomu sa venujete?“ odkázal Thomas do Bieleho domu.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump