V Mexiku hrozí po zemetrasení pád stoviek budov

Až niekoľko stoviek budov je ohrozených pádom v Mexiku, ktoré pred týždňom zasiahlo zemetrasenie so silou 7,1 stupňa. Po rozbití, ktoré zabili aspoň 324 ľudí, chýba takmer 50 ľudí.

26.09.2017 07:21
Mexiko, zemetrasenie Foto: ,
Mexičan Gregorio Cardoso, 63, stojí vo vnútri domu zničeného zemetrasením v meste San Juan Pilcaya.
debata

Záchranári po nich budú pátrať ešte tri dni, povedal v pondelok agentúre Reuters šéf mexickej civilnej obrany Luis Felipe Puente.

„Môžem povedať, že v súčasnosti už je nepravdepodobné, že by sme našli niekoho živého,“ uviedol Puente s tým, že v prípadoch spomínaných nezvestných sa predpokladá, že ich telá budú pod troskami.

Mexické úrady budú vyšetrovať možné porušenie zákona v prípade niekoľkých zrútených budov, ktoré stáli bez patričných povolení. Je medzi nimi aj škola na juhu metropoly Mexika, pri ktorej páde zahynulo 19 detí a sedem dospelých.

Na úrady sa podľa Puenteho obracajú s obavami o svoju bezpečnosť obyvatelia desiatok budov, v ktorých sa po otrasoch objavili praskliny. Statici teraz prechádzajú dom po dome a rozhodujú o tom, či budú môcť ďalej bezpečne stáť, bude ich nutné vystužiť alebo ich čakajú demolácie. Pádom je ohrozených 360 domov, uviedla agentúra AP.

Pre nutnosť skontrolovať veľké množstvo stavieb sa napríklad v metropole len veľmi pomaly vracia do normálu školská prevádzka. Väčšina škôl naďalej zostáva zatvorená, v priebehu utorka sa budú deti môcť vrátiť len do necelých 700 z takmer 9000 škôl v mexickom hlavnom meste. Minister školstva Aurelio Nuño v pondelok povedal, že vo všetkých školách prebehnú kontroly do dvoch týždňov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #obete #zemetrasenie #statika #nezvestní #pád budov