Macron opäť predstaví víziu viacrýchlostnej Európy

Francúzsky prezident Emmanuel Macron predstaví svoju víziu Európskej únie na nasledujúcich 10 rokov. V prejave v Paríži v Sorbonne zamýšľa navrhnúť viacročný projekt Únie, ktorý by umožnil pokročiť v daných témach ďalej len skupine krajín, ktoré o to stoja.

26.09.2017 07:36
macron Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
debata (19)

Ako uviedla agentúra AFP, cieľom je prekonať ťažkopádnosť jednomyseľného rozhodovania celej budúcnosti dvadsaťsedmičky.

Macronova predstava je, že pri každej otázke by EÚ postupovala vpred len vo formáte krajín, ktoré si to želajú bez toho, „aby im v tom bránili krajiny, ktoré to nechcú,“ uviedli zdroje z Elysejského paláca. Francúzsky prezident, ktorý už hovoril o viacrýchlostnej Európe má byť tentoraz oveľa konkrétnejší. Zámerom je predložiť šesť až desať kľúčových projektov vrátane napríklad Európskej agentúry pre inovácie, ktorá by podporovala financovanie začínajúcich podnikov a rýchlo rastúcich spoločností.

Medzi ďalšie projekty patrí napríklad väčšie rozšírenie vzdelávacieho programu EÚ Erasmus, spolupráca v oblasti boja proti terorizmu, rozvoj internetu a spoločné zdaňovanie nadnárodných gigantov internetu. Macron sa tiež zameria na kombináciu daňových, sociálnych, školských a kultúrnych politík, ako aj na poskytovanie finančných prostriedkov na odolávanie menovým krízam.

Prezident má navrhnúť vznik ekonomickej vlády v eurozóne s vlastným ministrom a rozpočtom, ktorý by monitoroval parlament zastupujúci krajiny, ktorá platí eurom. V zásade by to bola zúžená podoba súčasného Európskeho parlamentu, ktorá by vylúčila zástupcov krajín trvajúcich na zachovaní vlastných mien.

Podľa Elysejského paláca by celkový projekt mal byť predmetom politických diskusií vo voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2019, pričom do života by mal byť uvedený okolo roku 2024.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Emmanuel Macron #európske projekty #viacrýchlostná Európa